ZIELONA GÓRA:

Uratuj pieroga, barszczyk czy rybę. Przyjdź do Jadłodzielni!

Kolejki w sklepach, suto zastawione stoły, a potem… mnóstwo wyrzuconego jedzenia. Tegoroczne Boże Narodzenie nie musi tak wyglądać! O to, by świąteczne potrawy nie lądowały na śmietniku, dba Jadłodzielnia w Zielonej Górze. Do ratowników żywności możesz dołączyć i ty!

Foodsharing, czyli po prostu dzielenie się jedzeniem z potrzebującymi, zdobywa coraz więcej zwolenników. W przygotowanej do tego celu szafce i lodówce można pozostawić niemal każdy produkt. Zabronione jest surowe mięso, żywność na bazie surowych jajek i alkohol. Każde jedzenie musi być zapakowane i opatrzone datą przygotowania lub przydatności do spożycia. W okresie świątecznym Jadłodzielnia namawia do udziału w akcji „Uratuj pieroga”.

Czas przedświąteczny jest okresem spotkań, Wigilii pracowniczych, rodzinnych i w klasach. Dużo tego jedzenia kupujemy i nie jesteśmy w stanie go zjeść. Stąd nasz apel – nie tylko na stronie naszej, ale i innych Jadłodzielni na terenie Polski – i hasło „Uratuj pieroga”. Bardzo się nam to spodobało. Stwierdziliśmy: właśnie, uratuj pieroga, barszczyk czy rybę i podziel się z innymi.<span class="su-quote-cite">Anna Duciewicz</span>

– Dzielenie daje ogromną radość – podkreśla Anna Duciewicz. Radzi również, co robić, by nie marnować jedzenia. O to można zadbać już na etapie jego kupowania lub przygotowywania.

Polecam to, co sama robię: kartkę. Zastanowić się, jakie potrawy będę szykowała, na ile osób mniej więcej będzie Wigilia. Na kartce piszę, co mam kupić i staram się z tego przygotować Wigilię. Nie jesteśmy w stanie zawsze zaplanować, bo święta to specyficzny czas. Dom jest otwarty, przyjmujemy znajomych, gości i tego jedzenia zawsze jest więcej. Ale jest alternatywa: jeśli zrobimy tego za dużo, nie będziemy mogli zjeść, Jadłodzielnia jest otwarta.<span class="su-quote-cite">Anna Duciewicz</span>

Zielonogórska Jadłodzielnia funkcjonuje od sierpnia tego roku. Mieści się przy Polskim Komitecie Pomocy Społecznej na ulicy Moniuszki 35. Jest czynna całą dobę, również w świąteczne dni.

Anna Duciewicz, Jadłodzielnia Zielona Góra

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00