ZIELONA GÓRA:

Święto cukierników i łasuchów. Pączków czekają tysiące!

To wyjątkowy dzień, gdy pączków wyprzedaje się o wiele więcej niż zwykle, a ich zapach można poczuć już od ulicy. Z okazji tłustego czwartku przyglądamy się kalorycznym słodkościom – dosłownie i w przenośni – od kuchni.

Wyrób pączków zaczyna się w środowe popołudnie. – Tak naprawdę dużo wcześniej nie da się tego zrobić. Zaczynamy jak najpóźniej, by produkt był świeży. Pracujemy w systemie zmianowym, w czwartek do ostatniego klienta – mówi cukiernik Krzysztof Skałecki.

Produkowane są u nas pączki tradycyjne, z ciasta drożdżowego. Oczywiście najbardziej popularne są te z nadzieniem różanym, powidłami, adwokatem. Są drobne ilości pączków z innym nadzieniem, ale najczęściej kupowane są z tradycyjnymi nadzieniami.Krzysztof Skałecki, piekarnia Grono

Nieco inne zdanie na ten temat ma Emilia Styś, która zauważa, że zielonogórzanie wyłamują się z tradycji.

Adwokat, powidła, marmolada to jest szał, nawet bita śmietana. Klienci szaleją i chcą dużych zmian: pączków z owocami, nawet w polewie.Emilia Styś

Pracownicy piekarni zgodnie za to przyznają, że cały tłusty czwartek jest podporządkowany wyłącznie pączkom. Są osoby, które kupują ich nawet 50! Nad wypiekiem czuwa kilkunastu cukierników. W poprzednim roku pączków było 67 tysięcy. Czy uda się przebić tę liczbę? To już zależy od Was. Pączkami będziecie mogli się zajadać także dzięki Radiu Index, które przygotowało je dla Was w siedzibie przy alei Niepodległości 13!

Krzysztof Skałecki, Emilia Styś

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close