ZIELONA GÓRA:

Skansen kusił zapachem i smakiem. Zboże, kiszonki i zioła w Ochli

Lato to dla rolników pora żniw, a później dożynek – święta obchodzonego w podziękowaniu za udane plony. To, jak wyglądało zbieranie zboża, zanim powstał kombajn i jak upiec dobry chleb, podpatrywaliśmy w skansenie w Ochli. Odbyła się tam impreza pod hasłem „Lato plonami bogate”.

Skansen pachniał nie tylko świeżo wypieczonym chlebem, ale i kapustą, ogórkami oraz ziołowymi herbatami. Zwiedzający mogli spróbować np. pajdy pieczywa ze smalcem i ogórkiem lub esencji z wrotyczu pospolitego.

Pokazujemy zioła i ich różne zastosowania. Są hydrolaty (esencje – przyp. red.) z wrotyczu, mamy też różne octy, zioła suszone. Serwujemy na przykład herbatki ziołowe. Iwan czaj to zapomniana herbata, bo herbatę mamy w Europie od XIX wieku, a na wsiach zawitała pod strzechy w XX wieku. Kiedyś pito Iwan czaj z wierzbówki kipszycy. Takie stare zioła też pokazujemy.Damian Danak, Muzeum Etnograficzne w Ochli

Drogę do wyrobu chleba – od kłosa do bochenka – zwiedzający śledzili przy zagrodzie z Mariankowa. Tam prezentowano m.in., jak ścinano zboże sierpem i kosą oraz w jaki sposób je młócono.

Zebrane zboże należało zebrać w snopki, wymłócić, a ze zmielonego ziarna powstawał posiłek dnia codziennego – chleb.

Wczoraj wieczorem przygotowaliśmy zakwas żytni. Dzisiejszego dnia, w godzinach porannych, po przyjeździe do skansenu, zaczęliśmy wytwarzać wspaniały chleb. W tym piecu, który cechuje się tym, że jest z epoki, produkujemy do 10 sztuk chleba na godzinę do dwóch.Krzysztof Kopaczyński
To jest chleb, gdzie mamy drożdże, mąkę pszenną razową i żytnią. Z tego przemielonego wytworu zrobiliśmy chleb. Jest on też na maślance. Tak, jak ludzie lubią.Tadeusz Serylak

Przy tzw. czajowni, w której można było wypić herbatę, znalazło się także stoisko z przetworami i naturalnymi kosmetykami.

Sama produkuję kosmetyki naturalne z ogólnodostępnych składników. Najczęściej sama je też pozyskuję. Zbieram jarzębinę, płatki róży, piję kawę, z której fusów robię później peelingi. Solny z kawy i skórki cytryny działa antycellulitowo, stymuluje układ limfatyczny, pobudza. Peeling z jarzębiny poprawia koloryt skóry, bo jest w nim ekstrakt z karotenu, działa też łagodząco na podrażnienia. Natomiast peeling cukrowy z płatkami róży jest po prostu pyszny, a oprócz tego odżywczy, bo naturalne składniki, jak olej z migdałów, świetnie odżywiają skórę.Alicja Szafran, producentka naturalnych kosmetyków

Całości dopełniły występy zespołów folklorystycznych, np. „Jodełek” z Żagania i „Przyprostyńskich Koziołków”.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close