ZIELONA GÓRA:

Ale rzeźnik! [Nieznana Zielona Góra, odc. 1]

Przy dawnej Herrenstrasse 3 (dziś ul. Artura Grottgera 5) znajduje się wyjątkowe miejsce, gdzie zatrzymał się czas. Sklep mięsny z przedwojennym wyposażeniem!

Zmieniały się granice państw, właściciele, ale sam sklep nigdy się nie przebranżowił. Od 111 lat można tam kupić mięso i wędliny.

To jedyny taki sklep w naszym mieście.

W budynku, prócz “mięsnego”, było mieszkanie właściciela, w podwórzu znajdowały się pomieszczenia masarskie, zaś piwnice domu służyły jako magazyn. Jednak to, co najpiękniejsze, jest wewnątrz sklepu – ręcznie malowane kafle na ścianach, haki zakończone świńskimi głowami, wspaniałe kafle posadzki. Jest też oryginalny, w dalszym ciągu używany, topór do mięsa.

Ciekawostką jest także to, że w środku jest obieg grawitacyjny, podobny do tego, jaki spotkamy w bunkrach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego, dzięki któremu mięso w ladach zachowywało swoją świeżość!

Tekst i zdjęcia:
dr Grzegorz Biszczanik – historyk, filokartysta, znawca dziejów Zielonej Góry

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close