ZIELONA GÓRA:

Rosja to nie tylko futbol, ale i rock and roll! Przekonamy się w hali CRS!

Rock and roll akrobatyczny w Zielonej Górze ma wysoką rangę. Mistrzostwo w tej dyscyplinie osiągnęli tancerze miejscowego klubu Mega Dance – Anna Miadzielec i Jacek Tarczyło, zwycięzcy igrzysk sportów nieolimpijskich. Prestiż rock and rolla akrobatycznego dodatkowo zwiększą zawody – Mistrzostwa Europy i Puchar Świata.

To spore wydarzenie, ponieważ do tej pory turniej nie rozgrywał się we wszystkich kategoriach. Puchar Świata będzie rozegrany w sześciu, a Mistrzostwa Europy – w dwóch. Różni je oczywiście wiek zawodników i trudność układów tanecznych.

Podział na wiek to młodzicy, juniorzy, a później B klasa i A klasa. A klasa to ta kategoria, gdzie tańczą Ania i Jacek – kategoria najstarsza, w której wykonuje się ekstremalne elementy akrobatyczne. Są jeszcze bardzo widowiskowe kategorie formacji. Będą formacje dziewcząt – młodsze grupy i ladies (tak to u nas się nazywa), czyli grupy około 16 dziewcząt. Mamy jeszcze formacje par. To będą juniorów. W Zielonej Górze mamy jedną taką formację, która trzy miesiące temu zdobyła Mistrzostwo Polski. Teraz będzie walczyć w Mistrzostwach Europy. No i najfajniejsza kategoria – formacje zawodowe.Bartłomiej Kobylański, klub Mega Dance

W zawodach wezmą udział tancerze z Indii, Stanów Zjednoczonych, Australii czy Rosji. Ostatni z krajów wystawia sporą, bo kilkusetosobową grupę zawodników.

Rosja przyjedzie chyba w grupie 300, 400 osób, także oni są mocni. Autokarami i samolotami dotrze wielka grupa z Moskwy czy też Petersburga.Bartłomiej Kobylański

Organizatorzy przewidują, że łącznie w turniejach weźmie udział 1500 zawodników z 30 krajów. Mistrzostwa Europy i Puchar Świata odbędą się 23 i 24 czerwca na zielonogórskiej hali CRS. Przewidzianych jest kilka niespodzianek, a rąbka tajemnicy odsłoniliśmy w całości wywiadu.

Bartłomiej Kobylański

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close