ZIELONA GÓRA:

Restauratorzy zawsze w pogotowiu. Gotują dla personelu medycznego

Restauracje w całej Polsce nie zapominają o tych, którzy są teraz najważniejsi. Wiele lokali zaangażowało się w akcję „Posiłek dla lekarza”. Przygotowują i dostarczają jedzenie personelowi medycznemu – lekarzom, pielęgniarkom czy ratownikom.

O kulisach akcji opowiadał Andrea Procopio – restaurator, który uczestniczy w inicjatywie w Zielonej Górze. Jego lokal przygotował dania dla ośrodka intensywnej opieki medycznej Szpitala Uniwersyteckiego.

Dzisiaj jest nasz dyżur. Dostaną dzisiaj polędwicę z morszczuka na szafranowym risotto, sernik z galaretką z marakui oraz smoothie z mango. Powiedziałbym, że to bardziej kuchnia fusion. Tak długo, jak będziemy mieli dostawy żywności, tak długo będziemy gotowali i pomagali.Andrea Procopio

Lista restauracji, które biorą udział w ogólnopolskiej akcji „Posiłek dla lekarza”, stale się wydłuża.

Andrea Procopio, który ma włoskie pochodzenie, mówił również o sytuacji na Półwyspie Apenińskim i w Polsce.

Mam stały kontakt z rodziną. Nie można wychodzić na zewnątrz, wszyscy starają się siedzieć w domach. Co bardzo pochwalam i apeluję do Polaków, żebyśmy faktycznie siedzieli w domach. To jest jedyny sposób, żeby zahamować tę pandemię.Andrea Procopio

Restaurator zwrócił też uwagę na błędy, jakie popełnili Włosi. – Dużo Włochów w momencie, kiedy wybuchła pandemia, zaczęło podróżować, uciekać. Niestety to tylko poszerzyło pandemię i przyspieszyło jej rozwój – uważa Andrea Procopio.

Cała rozmowa Romka Awińskiego z restauratorem jest do obejrzenia na Facebooku Radia Index.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Zobacz więcej
Back to top button
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: