ZIELONA GÓRA:

Przez żołądek do serca… jurorów. Konkurs grillowania w Ochli

Dobrej jakości mięso, warzywa czy sekretna mieszanka przypraw? Jaki jest przepis na pyszne, a w dodatku regionalne danie z grilla? Dowiemy się w trakcie imprezy „Dobre, smaczne, bo lubuskie” w skansenie w Ochli. Jej elementem będzie konkurs grillowania.

Celem kulinarnych zmagań jest nawiązanie do tradycji opiekania potraw nad ogniem, choć będzie się liczyć również nowatorskie podejście do grillowania, np. przez wykorzystanie nietypowych produktów.

Hasłem przewodnim tegorocznego konkursu jest szaszłyk, jednak nie musi to być mięso. Może to być danie wegańskie, wegetariańskie, może to być szaszłyk drobiowy, wieprzowy. Zostawiamy uczestnikom pełną dowolność.

Liczba uczestników konkursu jest ograniczona. Może w nim wystartować 20 czteroosobowych drużyn.

Dla każdej drużyny będzie przygotowane stanowisko, jednak każda musi mieć wszystkie narzędzia do przygotowania potraw we własnym zakresie. W chwili obecnej jest bardzo dużo różnych form grillowania – mamy grille ceramiczne, węglowe. Chcemy, żeby każdy grillował na takim sprzęcie, jaki mu odpowiada. Zgłoszenia do konkursu przyjmujemy do 15 lipca, do godziny 12:00. Wśród jury na pewno pojawi się kucharz, pojawią się też dwie osoby z Muzeum Etnograficznego, które będą oceniać regionalność i tradycyjność formy przyrządzania potrawy.

Konkurs grillowania odbędzie się 19 lipca o 13:00 na terenie skansenu w Ochli. Przewidziane są nagrody rzeczowe i finansowe, a także drobne upominki.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00