ZIELONA GÓRA:

Przepis na smaczne Andrzejki

1) Śliwki zawinięte w boczku wędzonym i zapieczone w piekarniku. Wystarczy nastawić go na 180 stopni i zapiekać 15-20 minut. Żeby naszym gościom wygodniej się jadło można nabić je na wykałaczki. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

2) Kopertki z ciasta francuskiego nadziewane serem pleśniowym i żurawiną. Wystarczy pokroić ciasto francuskie na kwadraty, ułożyć na nich pokrojony w małe trójkąciki ser pleśniowy i dodać po kilka owoców żurawiny. Potem tylko zakleić i wstawić do piekarnika w temperaturze 200 stopni na 20 minut. Jeśli ktoś nie lubi sera pleśniowego i żurawiny może użyć jako nadzienia podsmażone pieczarki z cebulką. Ja wolę te z serem, ale wybór już należy do was i waszych gości.

3) Koreczki z oliwkami, pieczarkami konserwowymi, serem żółtym, kabanosami. Po prostu kupujecie to co lubicie, kroicie wszystko w kostkę i nakłuwacie po kilka składników na wykałaczkę. Na każdej mogą być inne składniki to już zależy od waszych smaków. Po przygotowaniu takich koreczków wystarczy przeciąć jabłko na pół i powbijać je tak by wyglądało to jak jeż. Takie nakłute połówki układamy na talerzu.

4) Sałatka z kurczakiem. Wystarczy pokroić i usmażyć fileta z kurczaka z przyprawą „złoty kurczak”, na trudniej patelni podsmażyć płatki migdałowe. Wymieszać ostudzonego kurczaka i migdały i dodać do nich pokrojonego ananasa i majonez.

5)Makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich znajomych ciepłym daniem, które jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, wystarczy, że kupicie paczkę szpinaku, makaron świderki, opakowanie słonecznika łuskanego pierś z kurczaka i 2 ząbki czosnku. Kurczaka oczywiście smażymy doprawiając go wegetą. Ugotowany makaron dorzucamy do smażącego się kurczaka, dodajemy szpinak, podsmażony słonecznik, sprasowany czosnek i do smaku dodajemy sól, pieprz, bazylię i oregano.

6) Łosoś z nadzieniem. Plastry łososia wędzonego posmarować wcześniej przygotowanym białym serkiem wymieszanym z chrzanem. Zawinąć i ułożyć na talerzu.

7) Krakersy z jajkiem. Na krakersy kupne nakładamy plastry ugotowanego jajka. Nakładamy na to majonez i dekorujemy szczypiorkiem. Ogórki nadziewane warzywnym twarożkiem- Twaróg rozgnieć ze śmietaną. Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę, szczypiorek umyj i posiekaj, listki rozmarynu umyj i posiekaj drobniutko. Warzywa wymieszaj ze śmietaną i ugniecionym twarożkiem, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, sporą ilość soli i pieprzu, wymieszaj. Ogórki umyj i pokrój na mniejsze kawałki – z jednego boku tnij pod kątem, a z drugiego na prosto. Następnie wydrąż miąższ (łyżką do wydrążania melonów lub delikatnie zwykłą małą łyżeczką) i nadziej twarożkiem. Ogórki podawaj od razu z dekoracją ze świeżego rozmarynu.

Autor: Martyna Nadstoga

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00