ZIELONA GÓRA:

Piwnica Winiarska przy ulicy Wodnej czeka na turystów

Wybudowana w 1786 roku na winnicy Johanna Jeremiasa Seydela piwnica jest zabytkiem niewątpliwie wartym zwiedzenia. Wiele osób uznało ją za najwspanialszą piwnicę winiarską w Zielonej Górze. Dlaczego jednak jest tak wyjątkowa i czym różni się od pozostałych winnic? 

Piwnica osadzona przy ul. Wodnej to prawdopodobnie jedyna taka piwnica winiarska w Polsce. Została wybudowana przez jednego z najsłynniejszych winiarzy w Zielonej Górze. Obecnie zajmuje się nią winiarz i właściciel winnicy Miłosz w Łazie – Krzysztof Fedorowicz. 

Rozmawialiśmy z dr. Arkadiuszem Cincio, z Muzeum Ziemi Lubuskiej na temat historii tego miejsca. 

Powstała ona w XVIII wieku, konkretnie w roku 1786, na wzgórzu, które po niemiecku nazywało się Rodeland. W owym czasie większość tego wzgórza należała do rodziny Seydelów, którzy byli jednymi z większych posiadaczy winnic w Zielonej Górze. Jest to piwnica wyjątkowa, jedyna tutaj na terenie naszego miasta, jeśli nie na terenie Polski, ponieważ mamy tutaj piwnicę w stylu francuskim, które spotyka się często w rejonie Bordeaux. dr Arkadiusz Cincio, kierownik Działu Winiarskiego w Muzeum Ziemi Lubuskiej

Dr Arkadiusz Cincio opisał również piwnicę i powiedział, dlaczego warto ją odwiedzić. 

Z zewnątrz, budowla nie wygląda zbyt okazale, o tyle gdy przekroczy się drzwi, człowiekowi ukazuje się całkowicie inny świat. Wyjątkowa piwnica, bardzo długa jak na nasze zielonogórskie warunki, istnieje kontrast pomiędzy takim bardzo skromnym wejściem, a wielkimi wnętrzami. Wizyta w takiej piwnicy ma zupełnie inny wymiar niż odwiedzenie zatłoczonego stoiska. dr Arkadiusz Cincio, kierownik Działu Winiarskiego w Muzeum Ziemi Lubuskiej

Piwnicę będzie można zwiedzić podczas tego weekendu. Będzie czynna od piątku do niedzieli 15 września, w godzinach od 15 do 19. Zwiedzanie jest bezpłatne.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close