ZIELONA GÓRA:

Operacja na misiu, uczniowskie skarpetki i “śmierć” papierowej mapy przykuwa uwagę 

Targi edukacyjne Absolwent mają sporo do zaoferowania

Szkoły ponadgimnazjalne, policealne, uniwersytety i firmy prześcigają się w pomysłach, jak przyciągnąć młodzież. Targi edukacyjne Absolwent dają możliwość, by oferty tych placówek zobaczyć, usłyszeć, a nawet… posmakować.

W hali sportowej przy ulicy Cyryla i Metodego dzieje się bardzo dużo. Gości tam 129 wystawców, którzy reprezentują szkoły, wyższe uczelnie i miejsca pracy. Można skorzystać również z obecności ekspertów zajmujących się pośrednictwem w znalezieniu zatrudnienia, np. z Powiatowego Urzędu Pracy.

Nietuzinkowym sposobem na promocję chwali się Uniwersytet Zielonogórski. Zakład Inżynierii Biomedycznej Wydziału Mechanicznego dotarł na targi z misiem. Po co? Aby uczniowie mogli pobawić się w chirurga! To pomysł na prezentację kierunku inżynieria biomedyczna.

Operujemy misia, który pozjadał różne ciekawe przyrządy i pokazujemy techniczne wsparcie medycyny. Czyli pokazujemy, jak działa endoskop, jak można te elementy z misia powyciągać, w warunkach bardzo uproszczony. W realu, na sali operacyjnej lekarz robi to w sposób bardziej skomplikowany.dr inż. Agnieszka Kaczmarek-Pawelska, Instytut Budowy i Eksploatacji Maszyn Wydziału Mechanicznego UZ

Na stoisku Uniwersytetu Zielonogórskiego prezentuje się też Wydział Zamiejscowy w Sulechowie. Zaprasza m.in. na degustację kuchni molekularnej – jedzenia przygotowanego w ciekłym azocie.

Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych – centrum badawczo-rozwojowe, które działa pod Wydziałem Zamiejscowym Uniwersytetu Zielonogórskiego, proponuje te cudowności. Można skosztować różnego rodzaju owoców, ziół i nawet bitej śmietany przyrządzonej z wykorzystaniem ciekłego azotu. Oczywiście znajdują się tu również instytuty, które współuczestniczą w życiu wydziału, jak Instytut Nauk o Żywności i Agrotechniki, który proponuje chemię w praktyce. Pokazuje, jak polubić chemię.dr Justyna Korycka, Instytut Nauk o Żywności i Agrotechniki, Wydział Zamiejscowy UZ w Sulechowie

Instytut Administracji i Turystyki Wydziału Zamiejscowego prezentuje z kolei ciekawe i wygodne sposoby uprawiania turystyki. Ogłasza “śmierć papierowej mapy” i w zamian proponuje, by korzystać z aplikacji mobilnych.

Pracuję na kierunku turystyka i rekreacja. Jesteśmy właśnie na etapie tworzenia projektu dotyczącego turystyki poza utartym szlakiem. Turystyki, która pozwoli spojrzeć na zwiedzane miasta czy regiony z zupełnie innej perspektywy – poza obleganymi przez turystów i na swój sposób sposób oklepanymi atrakcjami. Jesteśmy zwolennikami takiej tezy, że mapa papierowa umarła. Cały świat zredukował się do internetu i wszystkich aplikacji, które mamy. Pokazujemy te aplikacje, prowadzimy warsztaty z korzystania z nich.dr Agnieszka Gandecka, Instytut Administracji i Turystyki, Wydział Zamiejscowy UZ w Sulechowie

Niemniej oryginalnie prezentują się szkoły ponadgimnazjalne. I Liceum Ogólnokształcące w Zielonej Górze wystawiło na sprzedaż skarpetki własnego projektu.

Oczywiście I LO prezentuje tutaj całą swoją ofertę – jakie ma klasy, profile. Doradza uczniom odnośnie do wyboru swojej wymarzonej klasy. A dlaczego akurat skarpetki? Jako uczniowska firma, też jako szkoła, uczymy się poprzez praktykę. Bierzemy udział w konkursie na najlepsze miniprzedsiębiorstwo. W tym roku wpadliśmy na to, by zaprezentować skarpetki projektowane przez uczniów naszej szkoły. Na naszym stoisku na targach można zakupić takie skarpetki. Mamy też stronę na Facebooku, za jakieś 2-3 tygodnie będziemy mieć stronę WWW. Będzie można kupić skarpetki z dostawą do domu.Piotr Jastrzębski, uczeń I Liceum Ogólnokształcącego w Zielonej Górze

Targi edukacyjne Absolwent w Zielonej Górze potrwają do jutra włącznie. 7 marca będą czynne od 9:00 do 14:00.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close