ZIELONA GÓRA:

Nieśmiertelna klasyka rządzi na Winobraniu! Dlaczego właśnie ci artyści?

Tegoroczne Winobranie odbędzie się już naprawdę niedługo. Zanim jednak Bachus przejmie klucze od bram miasta i rozpocznie się zabawa, przybliżymy kulisy dni Zielonej Góry.

Wiadomo już, że gwiazdami imprezy mają być artyści popularni w latach 80. i 90. – Bad Boys Blue i Savage. Wystąpi również LemON, Michał Szpak czy Luxtorpeda. Co zdecydowało o takim, a nie innym doborze artystów? Ujawnia Agata Miedzińska, dyrektor Zielonogórskiego Ośrodka Kultury.

Po pierwsze – wiemy już, jacy artyści w Zielonej Górze byli. Albo też nie byli bardzo niedawno w okolicach Zielonej Góry, bo przecież jeździmy na różne koncerty. Z drugiej strony, to nasze rokroczne pytanie do zielonogórzan – kogo chcielibyście zobaczyć na Winobraniu? I to jest świetne narzędzie, ponieważ poza tymi tuzami, artystami znanymi i bardzo lubianymi, pojawiają się czasami takie nazwiska, że zastanawiamy się, kto to jest. I na przykład okazuje się, że jest to jakiś młody artysta, który pojawił się w jednym z programów telewizyjnych. Niekoniecznie wygrał, ale zaczarował. Albo jest to jakiś youtuber i młodzież też bardzo o youtuberów prosi.Agata Miedzińska

Początek Winobrania będzie jednak klasyczny i to w dosłownym znaczeniu tego słowa. Jako pierwsi koncert na dużej scenie dadzą bowiem zielonogórscy filharmonicy. O programie koncertu mówi dyrektor filharmonii, Czesław Grabowski.

Usłyszymy i muzykę klasyczną, i rozrywkową, i filmową. Rozpoczniemy – tyle mogę w tej chwili zdradzić – polonezem Kilara, bo uważam, że takie święto naszego wspaniałego miasta należy rozpocząć wspaniale, uroczyście.Czesław Grabowski

Koncert pt. „Barwy symfoniczne” w wykonaniu Filharmonii Zielonogórskiej zabrzmi w pierwszym dniu Winobrania, 7 września o godzinie 20:00. A całe dni Zielonej Góry potrwają do 15 września.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close