ZIELONA GÓRA:

Na upały – kranówka. Ile i jak często należy pić wodę?

Zawroty głowy, zmęczenie i skurcze mięśni to jedne z objawów udaru cieplnego. Można ich łatwo uniknąć – nosić nakrycie głowy i odpowiednio się nawadniać. Lekarze zalecają, by wypijać co najmniej dwa litry wody.

Woda wodzie jednak nierówna. Najkorzystniejsza jest ta z kranu, bo ma najwięcej składników mineralnych.

Najgorsza woda to kupiona w butelce, w sklepie. Są to „miękkie” wody, zawierające mało mikroelementów, jak wapń czy potas. Najlepiej pić wodę z kranu, a jeśli ktoś mieszka poza Zieloną Górą, ale ma uzdatnioną wodę wodociągową, to jak najbardziej trzeba ją pić, bez przegotowania. „Twarda” woda, która jest w wodociągach, jest może szkodliwa dla pralki czy żelazka, bo wytrąca się kamień, ale to są sole magnezu i wapnia. Bardzo ważne dla układu nerwowego i układu krążenia, w szczególności w takie upalne dni.Robert Górski, lekarz Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego, zielonogórski radny

Czystość i skład tego, co płynie w naszych kranach, jest pod stałą kontrolą. W mieście działają też stacje uzdatniania.

Aby być odpowiednio nawodnionym, pijmy wodę przez cały dzień, małymi porcjami.

Dwa litry to jest raptem osiem szklanek. Przez cały dzień to jest naprawdę niedużo. Ludziom się wydaje, że dwa litry to ogromna ilość, a wcale tak nie jest. Ważne jest, żeby właśnie przez cały dzień stopniowo się nawadniać. Przy takich upałach ważne jest też to, żeby chronić dzieci przed promieniowaniem ultrafioletowym – stosować odpowiednie kremy z filtrami.Robert Górski

Zdroje z wodą znajdziemy na deptaku, na Wzgórzu Winnym przy Palmiarni, a także niedaleko ratusza. Ponadto ochłodę dają kurtyny wodne, które rozpylają wodną mgiełkę. Te konstrukcje także stoją na deptaku oraz przy ścieżkach rowerowych, np. na skrzyżowaniu ulicy Wyszyńskiego z aleją Wojska Polskiego.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close