UCZELNIA:ZIELONA GÓRA:

Miód osładza nam życie. Był bohaterem święta w skansenie

Słodko było znów w Muzeum Etnograficznym w Ochli. Jak co roku, skansen był gospodarzem Święta Miodu. Mogliśmy nieco podjeść, dobrze się zabawić i dowiedzieć co nieco o „płynnym złocie” i pszczołach.

W Ochli swoje stoiska rozstawili regionalni pszczelarze. Królował nie tylko miód w słoikach, ale także w plastrach oraz inne pszczele produkty: pyłek kwiatowy i wosk.

Mamy miód sekcyjny, czyli tak zwany miód w plastrach, pyłek, miód rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy, faceliowy, nawet słonecznikowy. Mamy kosmetyki, propolis, książki, więc można się trochę edukować. W większości są to tegoroczne miody, ale są też takie, na które trzeba poczekać, aż się go zbierze. Wiadomo – wrzosy są we wrześniu. Pasiekę mamy od 20 lat, impulsem był po prostu miód – chciałem mieć swój, w stu procentach naturalny.Paweł Sulatycki, prezes Koła Pszczelarzy Zielona Góra

Można powiedzieć, że pszczelarstwo u nas kwitnie. Jak wspomina Paweł Sulatycki, z kilku uli udało się rozbudować pasiekę do dwustu. Drugim sposobem pozyskiwania miodu jest bartnictwo. Pszczoły żyją i pracują wówczas w pniu drzewa.

O czym pomyślimy, słysząc hasło „pszczoła w kulturze”? Jednym z pierwszych skojarzeń będzie pewnie postać pszczółki Mai z popularnej bajki. Opowieści o pszczołach są też jednak motywem znanym w kulturze ludowej. Istnieje wiele legend, wyobrażeń i symboliki związanej z tymi owadami.

W tej wiedzy ludowej można odnaleźć i prawdę, i błędne przekonania. W dawnej Europie nakładano na pszczołę podobne wyobrażenia, jakie są o społeczeństwie ludzkim. Czyli społeczeństwo ludzkie, w którym dominował mężczyzna, było nakładane na pszczelą rodzinę. Wyobrażano sobie, że główna, centralna postać, to nie żadna królowa matka, tylko król. To pokazuje błąd w myśleniu.dr Magdalena Pokrzyńska, antropolog kultury i socjolog, Uniwersytet Zielonogórski

Z drugiej strony, jak przyznaje dr Pokrzyńska, z ludowej mądrości możemy dowiedzieć się wiele o dobroczynnych właściwościach produktów pszczelich. Wykorzystuje się je w tzw. apiterapii (od słowa apis – pszczoła).

Święto Miodu, oprócz naukowego i rzemieślniczego spojrzenia na pszczelarstwo, dało okazję do degustacji miodu i obejrzenia pokazów, np. odwirowywania miodu czy bartnictwa. Były również warsztaty plastyczne dla dzieci i jarmark z regionalnymi produktami.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close