ZIELONA GÓRA:

Idziesz na grzyby? Przeczytaj!

W zielonogórskich lasach sezon na grzyby wciąż trwa. Niestety pojawiły się również zatrucia m.in. muchomorem sromotnikowym. Jak uniknąć zbędnego nieszczęścia?

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze przestrzega przed zbieraniem grzybów, których nie znamy. Brak odpowiedniej wiedzy na ten temat może doprowadzić do zatrucia, a nawet śmierci. Jak rozróżnić grzyby jadalne od tych trujących? Na to pytanie odpowiada mgr inż. Dorota Gonczar.

mgr inż. Dorota Gonczar, grzyboznawca

Osoby, które wolą kupić już zebrane grzyby również powinny uważać, ponieważ sprzedawcy muszą posiadać odpowiedni atest.

mgr inż. Dorota Gonczar, grzyboznawca

Dorota Gonczar podkreśla, że w przypadku zatrucia trzeba niezwłocznie powiadomić lekarza.

mgr inż. Dorota Gonczar, grzyboznawca

Osoby, które chciałyby zasięgnąć opinii grzyboznawcy mogą udać do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze przy ul. Jasnej 10 od pn. do pt.  w godzinach 7:25 – 15:00.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close