ZIELONA GÓRA:

Kiedyś było mydło i powidło, a jak jest teraz? W niedzielę Kaziuki w Ochli

Czy i jak zdobicie świąteczne piosenki? Dziś możliwości jest dużo i zamiast żmudnej pracy wybieramy prostsze rozwiązania. A jak to robiono kiedyś? Tego będzie można dowiedzieć się na „Kaziukach”.

Skok w tradycję przed zbliżającą się Wielkanocą proponuje jak zwykle Muzeum Etnograficzne w Ochli.

W wielu domach tradycja zdobienia jajek przed Wielkanocą jest nadal żywa. Najczęściej malujemy jajka w skorupkach cebuli. Polecam nazbierać skorupki i potem ugotować jajeczka. Kolory są od żółtego do ciemnopomarańczowego.Anna Kamińska, Muzeum Etnograficzne w Ochli

Kaziuki w skansenie to nie tylko pisanki, to także tradycyjne jadło, warsztaty oraz koncerty. Atrakcje znajdą też dzieci w strefie dla najmłodszych. Same Kaziuki kiedyś, to był jarmark odpustowy, który w Wilnie odbywał się na Świętego Kazimierza.

Kaziuki są targiem. Na tym targu było wszystko – mydło i powidło. Można było się zaopatrzyć we wszystko dla domu, dla gospodarza, dla zwierząt, można było posłuchać muzyki ludowej, żydowskiej.Barbara Rybińska, kierowniczka Działu Sztuki Muzeum Etnograficznego w Ochli.

Niedzielne Kaziuki w skansenie od godziny 11:00. Wstęp w cenie 6 zł.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close