ZIELONA GÓRA:

Kaliszuk złamał ustawę antykorupcyjną? Oświadczenie wiceprezydenta

Centralne Biuro Antykorupcyjne domaga się odwołania z funkcji wiceprezydenta Zielonej Góry Krzysztofa Kaliszuka. Wniosek ma związek z nieprzestrzeganiem przepisów ustawy antykorupcyjnych.

Sprawa ma związek z zasiadaniem Kaliszuka w zarządzie Aeroklubu Ziemi Lubuskiej.

Wiceprezydent wydał oświadczenie w tej sprawie. Poniżej jego treść.

W związku ze skierowaniem przez Centralne Biuro Antykorupcyjne wniosku o odwołanie mnie ze stanowiska Z-cy Prezydenta Miasta Zielona Góra informuję, że nie zgadzam się z jego tezą o złamaniu przez mnie ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.

W latach 2007-2016 pełniłem społecznie funkcję członka zarządu Aeroklubu Ziemi Lubuskiej. Przed przyjęciem tej propozycji uzyskałem pozytywne opinie prawne tak ze strony Urzędu Miasta jak i AZL pod kątem zgodności tej działalności z wymogami ww. ustawy. Po wszczęciu kontroli uzyskałem kolejną opinię prawną potwierdzającą brak przeciwskazań do równoczesnego pełnienia obydwu funkcji.

W toku kontroli władze Aeroklubu Ziemi Lubuskiej wykazały, że jako szeregowy członek zarządu nie mogłem brać udziału w zarządzaniu działalnością gospodarczą stowarzyszenia, gdyż zgodnie z jego statutem i stanem faktycznym działalnością gospodarczą zarządza Dyrektor osobiście albo w porozumieniu z Prezesem lub Wiceprezesem. Z

godnie z orzecznictwem sądowym, wbrew stanowisku CBA, samo zasiadanie w zarządzie stowarzyszenia prowadzącego działalność gospodarczą nie jest wystarczające do stwierdzenia naruszenia prawa.

Krzysztof Kaliszuk Z-ca Pezydenta Miasta Zielona Góra

Zobacz więcej

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: