ZIELONA GÓRA:

III LO doczeka się wygranej stołówki. W przyszłym roku

Uczniowie III Liceum Ogólnokształcącego w Zielonej Górze będą mieli wyczekiwaną stołówkę. Na pierwszy obiad w tym miejscu poczekają jednak niemal do końca roku szkolnego.

Przetarg na budowę wygrała firma Partnerbud-Projekt sp. z o.o. z Zielonej Góry. Obecnie przystąpi do projektowania budynku.

Na projekt mamy 120 dni. Najprawdopodobniej zaprojektujemy obiekt do końca tego roku. Od stycznia chcielibyśmy, jeśli pogoda na to pozwoli, ruszyć z wykonawstwem prac. Nie mogę zachować ciszy, wpuszczając koparki na plac budowy, ale postaramy się ustalić z dyrekcją szkoły, aby to nie przeszkadzało uczniom.Marek Kałuża, prezes Partnerbud-Projekt

Wykonawcę wyłoniono po kilku przetargach. Powody opóźnienia wyjaśnia prezydent Janusz Kubicki.

To wynika tak naprawdę z tego, że wartość kosztorysowa była niższa, wartość po przetargach – wyższa. Stąd dość długo szukaliśmy sposobu, jak to zrealizować. Jest opóźnienie w realizacji i obietnicach, ale przyznam się, że w tej chwili większość naszych inwestycji ma duży problem. Wynika to między innymi z braku wykonawców, no i kwot, które proponują.Janusz Kubicki

W toku przetargu zmniejszyła się też powierzchnia stołówki. Ostatecznie będzie miała 290 metrów kwadratowych. Jednorazowo zmieści się w niej 130 osób. Posiłki dostarczy firma cateringowa. Na miejscu jedzenie będzie podgrzewane.

Inwestycja obejmie również wyposażenie miejsca, budowę sanitariatów i zagospodarowanie pobliskiego terenu (zieleni, chodników i parkingów).

Wartość zadania wynosi prawie milion 540 tysięcy złotych. Stołówka zostanie wybudowana do 31 maja przyszłego roku. Znajdzie się z tyłu budynku szkoły przy ulicy Strzeleckiej.

Budowa stołówki przy III LO to zwycięska inwestycja z Budżetu Obywatelskiego 2016. Wygrała przed wprowadzeniem w zasadach BO rezygnacji z inwestycji oświatowych.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close