ZIELONA GÓRA:

Budzimy deptak na wiosnę – ruszył jarmark “Kraszanka”!

Dziesiątki wystawców prezentują już swoje wyroby, m.in. świąteczne, ręcznie robione dekoracje. Rękodziełem można też jednak zająć się samemu, ponieważ na jarmarku działa warsztatownia.

Podczas zajęć artystycznych nie zabraknie, szycia, wyplatania i dekorowania. Swoje zdolności manualne mogą wypróbować mieszkańcy w każdym wieku. Organizator – Zielonogórski Ośrodek Kultury – liczy przede wszystkim na obecność dzieci.

Będą różne elementy, z których będzie można uszyć zajączka. Stworzymy też ozdoby świąteczne – będziemy malować jajka, ozdabiać ciasteczka, wyplatać własnoręcznie wiklinowe koszyczki. Przyjadą do nas artyści, którzy pokażą dzieciom, jak to wygląda.Agata Miedzińska, dyrektor Zielonogórskiego Ośrodka Kultury

Jednym z ważniejszych punktów „Kraszanki” ma być wykonanie ogromnej palmy. W sam raz tuż przed Niedzielą Palmową. Tegoroczna dekoracja będzie wykonana w różnych odcieniach fioletu.

W sobotę budujemy tu, na rynku, zielonogórską wielkanocną palmę. Od godziny 11:00 będziemy ją ubierać wspólnie z grupą Babie Lato. Ale zielonogórzanie zawsze nam pomagają – a to kwiatka doczepią, a to gałązkę. Potem stawiamy palmę przy ratuszu i towarzyszy nam przez cały okres świąt Wielkiej Nocy. Zawsze staramy się zrobić ją o parę centymetrów wyższą niż w roku ubiegłym. Najdłuższa to chyba 10 metrów 20 centymetrów. Zobaczymy, jak będzie wyglądała w tym roku.Agata Miedzińska

Wielkanocny jarmark „Kraszanka” potrwa w Zielonej Górze do 28 marca. Stoiska są czynne od 11:00 do 19:00, a Kraszankowa Warsztatownia będzie działać 24 i 25 marca od 12:00 do 17:00.

Z okazji pierwszego dnia wiosny 21 marca Radio Index zaprasza natomiast na happening “Z nami graj w 1000 jaj”. Na deptaku powstaje jajecznica z tysiąca jaj, którą przyrządzają uczniowie z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close