ZIELONA GÓRA:

Biblioteki docenią literatów, naukowców i dziennikarzy. Ostatni dzień zgłoszeń na Lubuskie Wawrzyny

Najlepsze książki naukowe, utwory literackie i dziennikarskie z 2016 roku mają szansę ujrzeć światło dzienne. Wojewódzka i Miejska Biblioteka im. Cypriana Norwida w Zielonej Górze organizuje kolejną edycję Lubuskich Wawrzynów.

Konkurs ma na celu wyróżnienie tegorocznego dorobku lokalnych dziennikarzy, literatów i naukowców. Wawrzyn Literacki zostanie przyznany po raz dwudziesty trzeci, Naukowy – po raz dwunasty, a Dziennikarski – po raz czwarty. Partnerem konkursu są również lubuskie uczelnie i biblioteka wojewódzka w Gorzowie Wielkopolskim.

Promowanie lokalnej twórczości nie kończy się jednak na wręczeniu statuetki Srebrnego Pióra i dyplomów, o czym mówi dr Andrzej Buck, dyrektor zielonogórskiej biblioteki.

dr Andrzej Buck

Nowością w tej edycji będzie wręczenie nagrody specjalnej rektora Akademii Gorzowskiej. Formułę konkursu literackiego zaprezentowała Małgorzata Domagała.

Małgorzata Domagała

Lubuski Wawrzyn Naukowy służy natomiast promowaniu publikacji naukowych i popularnonaukowych, powiązanych tematycznie ze Środkowym Nadodrzem oraz województwem lubuskim.

Paweł Kalisz

Wawrzyn Dziennikarski może z kolei zdobyć autor reportażu prasowego, radiowego, felietonu i innych gatunków medialnych.

Przemysław Bartkowiak

Oprócz prac autorzy powinni złożyć również deklaracje udziału w konkursie. Termin zgłoszeń mija 20 stycznia 2017 roku. Finał Wawrzynów – 23 lutego, w ostatni czwartek miesiąca.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close