ZIELONA GÓRA:

1963 metry dla żołnierzy wyklętych. Niebawem bieg „Tropem Wilczym”

W Polsce już po raz szósty, a w Zielonej Górze po raz czwarty. W niedzielę, 4 marca odbędzie się bieg „Tropem Wilczym”, poświęcony pamięci żołnierzy wyklętych, walczących w podziemiu antykomunistycznym w latach 1944-1963.

1 marca od 2011 roku jest Narodowym Dniem Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”. W sąsiedztwie tego dnia nie tylko w Polsce, ale i w wielu miejscach świata odbywa się Bieg „Tropem Wilczym”. Przed rokiem w 281 miastach wystartowało ok. 60 tys. uczestników. Tegoroczna edycja odbędzie się 4 marca. W Zielonej Górze start i meta będą zlokalizowane na parkingu przy hali CRS.

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa, rozgrywamy go na dystansie 1963 metrów. Jest to dystans honorowy. W 1963 r. został wykonany ostatni wyrok śmierci na żołnierzy wyklętym, „Lalku”. Stąd ta data.Hubert Sagan, prezes stowarzyszenia Edukacja i Rozwój

W organizację biegu włączają się harcerze, którzy inicjują przy tej okazji akcję dla harcerki Agaty Woźniak, która w wakacje uległa wypadkowi. Dzięki fundacji PKO, każdy kto pobiegnie z kartką „Biegnę dla Agaty”, sprawi, że fundacja wesprze leczenie i rehabilitację harcerki. Im więcej osób zdecyduje się pobiec z taką kartką, tym większe będzie wsparcie. Potrzeba minimum 20 chętnych. Start do biegu równo w południe. Limit miejsc to 400 osób.

W tym roku bieg będzie organizowany panu Franciszkowi Prusowi. To był wieloletni sekretarz Koła Zielonogórskiego Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, który odszedł w tamtym roku i również Kubie Hardelowi, dzięki któremu ten bieg zaistniał. On go wynalazł w internecie i ten bieg po raz pierwszy odbył się na zielonogórskim deptaku.Jacek Ogorzałek, zarząd stowarzyszenia Edukacja i Rozwój

Więcej informacji na temat biegu, jak i o zapisach znajdziecie tutaj.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close