UCZELNIA:

Samowary, pielmieni i ikony na uniwersytecie – Dni Kultury Słowian Wschodnich

Była okazja, by poznać język i kulturę francuską, wkrótce kolej na kraje rosyjskojęzyczne. Pod hasłem „Podwieczorek z samowarem” studenci filologii rosyjskiej zorganizują XIV Dni Kultury Słowian Wschodnich.

Z tej okazji zobaczymy wystawy studenckich prac plastycznych. Zaprezentują je m.in. Julia Stepaniuk i Jakub Bajda. W przypadku tego drugiego rysowanie zaczęło się właściwie przez przypadek.

Jakub odkrył swój talent niedawno. Zaczął malować na wykładach portrety rosyjskich pisarzy. Pan profesor zauważył jego zdolności artystyczne. Stwierdził, że całkiem dobrze mu to wychodzi. Podpowiedzieliśmy, żeby to zaprezentował.Weronika Leśniewska, studentka filologii rosyjskiej

I właśnie ekspozycja „Rosyjscy mistrzowie pióra” będzie pokazana na Uniwersytecie Zielonogórskim. Oprócz tego – wystawy zatytułowane „Moja ikona”, „Nibylandia” oraz pokaz prac, które wpłynęły na konkurs „Zmaluj sobie samowar”.

Na gości wydarzenia będą też czekać dania kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Studentki przygotują m.in. pielmieni, czyli rosyjskie pierogi z mięsem.

Na pewno hitem są pielmieni, które przygotowują nasze koleżanki z krajów rosyjskojęzycznych. Prawda jest taka, że tylko one potrafią to dobrze zrobić. Pielmieni to moje ulubione danie. Będą też bliny, jakieś słodkie ciasta.Weronika Leśniewska

O Dniach Kultury Słowian Wschodnich, również w nawiązaniu do tegorocznego mundialu w Rosji – w całej rozmowie. Samo święto odbędzie się w środę w budynku A-20 przy alei Wojska Polskiego 71a.

Weronika Leśniewska

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close