UCZELNIA:

Najpierw wrzucamy na ruszt, a potem na ząb! [Festiwal Nauki 2018]

Biegacze regenerują siły i uzupełniają kalorie po zawodach w Parku Poetów. Tymczasem uniwersytecki stadion przy Wyspiańskiego roztacza aromat potraw z grilla. Szefem kuchni po raz kolejny jest prof. Giorgi Melikidze, na co dzień prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Przysmaki, jakie przygotował, to szaszłyki wieprzowe, wcześniej marynowane w occie winnym z dodatkiem liści laurowych i cebuli. Danie zachwyciło podniebienia uczestników już w minionym roku, więc i teraz nie mogło go zabraknąć.

Wykładowca Wydziału Fizyki i Astronomii podkreśla, że kulinarna atrakcja nadaje imprezie międzynarodowy wymiar. Profesor pochodzi z Gruzji i specjały właśnie tego kraju serwuje na festiwalu.

Więcej w rozmowie Marcina Krzywickiego z prof. Giorgim Melikidze.

prof. Giorgi Melikidze

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00
X

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów: