UCZELNIA:

Hejt, dyskryminacja, łamanie praw człowieka. O granicy wolności ekspresji na UZ

Dobiegają końca Dni Edukacji Prawniczej na Uniwersytecie Zielonogórskim. Stowarzyszenie ELSA Zielona Góra nie zwalnia jednak tempa. Już teraz przygotowuje się do następnego wydarzenia. A będzie nim ELSA Day.

Jest to dzień poświęcony prawom człowieka. W tym roku skupia się na temacie wolności ekspresji w sieci. Chodzi nie tylko o wolność słowa i zjawisko hejtowania.

Wolność ekspresji rozumie się bardzo szeroko. Jest to ogólnie wyrażanie opinii. Przy tej wolności ekspresji trzeba uważać na to, czy nie dyskryminujemy pewnych grup społecznych, czy nie obrazimy jakiegoś innego użytkownika internetu. Możemy krytykować, ale w odpowiedni sposób.Natalia Majka, wiceprezes ds. seminariów i konferencji ELSA Zielona Góra

Studenci wysłuchają wystąpień prawników oraz psychologów: dr Anny Chodorowskiej, prof. Macieja Małolepszego, dr Izabeli Gawłowicz i dra Marcina Florkowskiego. Ci eksperci specjalizują się w prawie europejskim i konstytucyjnym, prawie karnym oraz psychopatologii. Taki dobór gości wynika z tego, że wolność ekspresji jest bardzo złożonym problemem.

Spotykamy się z dyskryminacją, z naruszeniem praw człowieka w sieci. Dlatego też będziemy rozwijać świadomość pośród licealistów, studentów, jak i społeczeństwa z zewnątrz, jakie prawa człowieka są naruszane w sieci, dlaczego są naruszane, w jaki sposób, jak możemy temu przeciwdziałać, jakie grożą kary za naruszanie praw człowieka i dyskryminację w internecie. Skupimy się też na tym, dlaczego sprawca przestępstw internetowych nie obawia się karalności.Natalia Majka

ELSA Day odbędzie się w środę, 27 listopada na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close