UCZELNIA:

Habilitacje na 60-tkę? Plany Wydziału Mechanicznego

W miniony weekend Wydział Mechaniczny Uniwersytetu Zielonogórskiego obchodził jubileusz 50-lecia. Uroczystości zwieńczył Bal Absolwenta.

W Godzinie Rektorskiej o dorobku, historii, a także planach na przyszłość opowiadał prof. Piotr Kuryło. Wydział zaczął działalność jeszcze w Wyższej Szkole Inżynierskiej i po dziś dzień funkcjonuje już w realiach Uniwersytetu Zielonogórskiego. Co ważne, od początku pod tą samą nazwą.

prof. Piotr Kuryło: – Wydział Mechaniczny Uniwersytetu Zielonogórskiego został powołany w październiku 1967 r, którego pierwszym dziekanem był pan doc. Jerzy Kulik. To jest historia wielu dziekanów i ludzi tworzących ten wydział. Bez ludzi nauki, pracowników technicznych, studentów ta historia niewiele by wniosła w rozwój Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Plany Wydziału Mechanicznego, to m.in. możliwość nadawania habilitacji. Do tego jednak długa droga, którą zgodnie muszą podążać pracownicy, jak i studenci wydziału.

prof. Piotr Kuryło: – Mam nadzieję, że to jest do dziesięciu lat, więcej nie, ale to wynika również z potrzeby zabezpieczenia rozwoju naukowego młodszych kolegów. Poziom doktoratów, to też istotna kwestia. Ja bym chciał, to moje osobiste zdanie, żeby to się stało do 10 lat.

Przy okazji jubileuszu podkreślano, jak ważny dla rozwoju lubuskiego przemysłu jest Wydział Mechaniczny. Biznes musi iść ramię w ramię z nauką. Na jakim poziomie jest współpraca wydziału z firmami?

prof. Piotr Kuryło: – Jest na dobrym poziomie. Jeśli firmy będą dostrzegać potencjał nie tylko w wyprodukowaniu inżyniera na ich potrzeby, ale również w realizacji wspólnych celów badawczy, to będzie powodzenie.

W poniedziałek mury Uniwersytetu Zielonogórskiego na kierunkach oferowanych przez Wydział Mechaniczny przekroczy 60 studentów pierwszego roku.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close