UCZELNIA:ZIELONA GÓRA:

Gorączka złota znów w Zielonej Górze! Poszukiwacze kruszca zawitali na uczelnię

Aby poszukiwać złota, nie trzeba jechać do Stanów Zjednoczonych czy Rosji. Błyszczące samorodki czekają na szczęśliwców w Zielonej Górze. W pobliżu Wydziału Matematyki, Informatyki i Ekonometrii rozpoczynają się Międzynarodowe Akademickie Mistrzostwa w Płukaniu Złota.

Zawody są przeprowadzane zgodnie z wymogami Światowej Federacji Płukaczy Złota. Kruszec, który będą wydobywać uczestnicy, jest naturalnym złotem pochodzącym z potoków. Będzie znajdował się w zbiornikach, gdzie trzeba będzie oddzielić go od piasku.

Każdy zawodnik ma swoje stanowisko. Obrazowo: taki basenik, w którym będzie woda i przy pomocy miski do płukania złota będzie można wypłukać drobiny złota z piasku, który dostarczymy. Nie trzeba umieć płukać złota. Oczywiście mamy podczas mistrzostw zawodników rangi światowej. Przyjeżdżają głównie po to, żeby m.in. o tym powiedzieć, pokazać jak to się robi i także nauczyć płukać złoto. Myślę, że każdy, niezależnie od wieku i sprawności fizycznej może spróbować płukać złoto. Na pewno w ciągu kilku, kilkunastu minut jesteśmy w stanie go nauczyć, jak to się robi.dr inż. Dariusz Michalski, opiekun Zielonogórskiego Akademickiego Bractwa Kopaczy Aurum

Mistrzostwa rozgrywają się w kilku kategoriach: dla dzieci, studentów i pracowników uczelni oraz wszystkich chętnych. Ponadto przeprowadzony będzie turniej Dziekanów Uczelni Wyższych o Puchar Rektora Uniwersytetu Zielonogórskiego.

Dziś, 11 maja, Międzynarodowe Akademickie Mistrzostwa w Płukaniu Złota potrwają do godziny 16:00. W niedzielę (12 maja) od godziny 10:00 uczestnicy zawodów będą natomiast zwiedzać Zieloną Górę oraz jedną z winnic, a następnie podsumują mistrzostwa.

facebook.com/wm.uz.zabka/

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close