UCZELNIA:

Fizyka to jego pasja, a o całkach wie wszystko!

„Metoda bezpośrednia dedykowana poszukiwaniu całek pierwszych jednorodnych układów hamiltonowskich” to tytuł projektu realizowanego przez doktoranta naszej uczelni mgr.  Wojciecha  Szumińskiego, który pozwolił mu znaleźć się w gronie laureatów konkursu Preludium.

Szumiński został wyróżniony w kategorii ST1 (nauki matematyczne: wszystkie dziedziny matematyki, teoretyczne oraz stosowanie a także podstawy matematyczne informatyki, fizyka matematyczna i statystyka matematyczna). Jego praca zajęła szóste miejsce na liście rankingowej projektów zakwalifikowanych do finansowania w ramach konkursu ogłoszonego przez NCN dnia 15 marca 2016 r. Jego rozstrzygnięcie nastąpiło pod koniec ubiegłego roku. Na realizację projektu przyznano 77 tys. złotych na okres 24 miesięcy. Niewiele mówi wam tytuł? Oddajmy głos Szumińskiemu, który swoją pracę tłumaczy ze szczegółami.

Konkurs Preludium jest skierowany dla młodych naukowców, rozpoczynających swoją karierę, którzy nie posiadają stopnia doktora. Konkurs daje tzw. „kopa” do rozwoju dalszej kariery naukowej. Głównym celem mojej pracy jest utworzenie algorytmów dla tzw. metody bezpośredniej poszukiwania nowych całkowalnych układów dynamicznych.

Czarna magia? Mgr Szumiński tłumaczy

Całki nie mają dla niego  tajemnic, a fizyka to jego największa pasja.  Mgr Szumiński pieniądze otrzymane w ramach konkursu chce zainwestować w siebie. Kupno komputera, wyjazdy na konferencje i zakup materiałów dydaktycznych pochłoną sporą część środków. Doktorant  na Wydziale Fizyki i Astronomii UZ pracuje pod kierunkiem prof. Marii Przybylskiej.

Rozmowa z Wojciechem Szumińskim 10-02

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close