UCZELNIA:

Chirurgiczna precyzja dała studentom zwycięstwo. Jak będzie w tym roku?

Przed nami II Mistrzostwa Polski w Szyciu Chirurgicznym

Pokazali już, że szwy węzełkowe, materacowe czy zespolenia przewodu pokarmowego nie sprawiają im najmniejszego problemu. Studenci kierunku lekarskiego naszej uczelni zwyciężyli w pierwszej edycji Mistrzostw Polski w Szyciu Chirurgicznym. Pod koniec tego tygodnia będą bronić mistrzowskiego tytułu.

Podobnie jak rok temu, zawody zostaną podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną. Najpierw uczestnicy przypomną sobie zasady szycia chirurgicznego, a później przystąpią do pracy. Odpowiedzą też na pytania z dziedziny chirurgii. Pierwsze mistrzostwa nie były pod tym względem łatwe – wspomina Oskar Pasek, uczestnik ubiegłorocznej rywalizacji.

Moja drużyna była jedną z najmłodszych na tych zawodach. Byliśmy na drugim roku studiów lekarskich, natomiast większość uczestników innych uczelni – z roku piątego i szóstego.Oskar Pasek

Studenci mieli do wykonania szwy skórne, tkanki podskórnej oraz np. zespolenia jelitowe. Materiałem do zszycia były zwierzęce części ciała, takie jak nogi i jelita wieprzowe. Każda osoba w zespole musiała wykonać konkretne czynności i współpracować z innymi.

Do każdego zadania musiał być przydzielony operator, czyli osoba, która wykonuje dany zabieg oraz asystent, który pomagał w tym. Asystent musiał podawać nici, przytrzymywać odpowiednie brzegi rany, wspomagać tego operatora. I tak było wykonywane każde zadanie – nie mogliśmy się rozdzielić, robić zadań w pojedynkę.Oskar Pasek

Zielonogórska uczelnia ponownie wystawi swoją drużynę w zawodach. Za naszych reprezentantów będziemy trzymać kciuki już jutro, 7 grudnia. II Mistrzostwa Polski w Szyciu Chirurgicznym rozegrają się w Grape Town Hotel.

Oskar Pasek

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close