UCZELNIA:

Biotechnologia urośnie w siłę. Współpraca Zielonej Góry i Sulechowa

Ubiegłoroczne połączenie Uniwersytetu Zielonogórskiego i PWSZ w Sulechowie przynosi kolejne efekty. Jest to umowa o współpracy badawczej i dydaktycznej. Jeszcze w 2017 list intencyjny w tej sprawie podpisał Wydział Nauk Biologicznych i Wydział Zamiejscowy UZ.

Obie uniwersyteckie jednostki planują uruchomić specjalność biotechnologia żywności na studiach II stopnia z zakresu biotechnologii. Ponadto biotechnologia żywności ma być międzywydziałowym kierunkiem studiów.

Wydziały będą też korzystać ze swoich laboratoriów i aparatury, by prowadzić wspólne badania i stworzyć zespoły naukowe, które będą starać się o pozyskanie grantów.

List intencyjny o współpracy podpisali m.in. dziekani wydziałów – prof. Beata Gabryś i prof. Marian Miłek.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00