UCZELNIA:ZIELONA GÓRA:

Ambitni, roszczeniowi i nieprzywiązani do jednego miejsca. Młodzi na rynku pracy

Mówi się o rynku pracownika, a nie pracodawcy. Teraz to szukający zatrudnienia mogą dyktować warunki i przebierać w ofertach. Czy tak jest rzeczywiście? Jak na rynku pracy odnajdują się studenci i absolwenci Uniwersytetu Zielonogórskiego?

Tegoroczne Targi Pracy organizowane przez Biuro Karier Uniwersytetu Zielonogórskiego odbędą się 14 marca. O realiach panujących obecnie na rynku pracy mówił w Radiu Index dr Zbigniew Binek, ekonomista Uniwersytetu Zielonogórskiego. Okazuje się, że ci, którzy opuszczają mury naszej uczelni dobrze radzą sobie później na rynku pracy.

Prace, które znajdują są na wysokim poziomie. Nasi studenci w rankingach ogólnopolskich są na dosyć wysokich miejscach, jeśli chodzi o zarobki po zakończeniu studiów. Optymistycznie należy patrzeć w przyszłość, studiując na Uniwersytecie Zielonogórskim.dr Zbigniew Binek

Zmienia się rynek pracy, ale zmienia się również nastawienie potencjalnych pracowników do swoich przełożonych. Dziś młodzi nie boją się upomnieć o swoje, głośno artykułują również oczekiwania wobec firmy, w której pracują. W przeciwieństwie do poprzednich pokoleń, z dużą większą łatwością zmieniają też miejsca zatrudnienia.

Niegdyś pracownicy bardziej się do pracy przyzwyczajali, bardziej ją szanowali, utożsamiali się z nią. Dzisiaj czasy się zmieniły. Młodzi chcą mieć więcej wolnego czasu. To są roszczenia, mówiące o tym, że oni nie będą za wszelką cenę pracowali, nie wiadomo po ile godzin, kosztem życia osobistego. Wybierają taką ścieżkę zawodową, która jest godnie płatna, a jednocześnie, żeby pozwalała mieć jak najwięcej wolnego czasu.dr Zbigniew Binek

Więcej na ten temat w całej rozmowie Małgorzaty Bugaj z dr. Zbigniewem Binkiem z Wydziału Ekonomii i Zarządzania, która dostępna jest poniżej.

Rozmowa z dr. Zbigniewem Binkiem w Radiu Index

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close