ROZMOWA NA 96 FM:

Zgrani jak w Chynowie? Dyskusje o budżecie obywatelskim

– Przychodzi prawie 50 osób i te osoby zgłaszają projekty – cieszy się z aktywności mieszkańców Chynowa radny Zbigniew Binek. Czasu na składanie propozycji w budżecie obywatelskim coraz mniej.

Projekty można składać do końca września. Radny Binek wraz z radnym Filipem Gryko organizuje spotkania z mieszkańcami. Binek w Rozmowie na 96 FM podkreśla, że na początku mieszkańcy do takich spotkań podchodzą nieufnie, ale z czasem bariery zostają przełamane. Jako przykład podaje Chynów, gdzie mieszkańcy chętnie rozmawiają o pomysłach na inwestycje w ich okolicy. Propozycje są już wybrane.

Dwa pomysły są na ogólnomiejskie i dwa pomysły na okręgowe zadania. To jest taki krok podobny do tego, co wydarzyło się na ul. Salomei – krajobrazowy parczek. To spotkało się z zainteresowaniem. Miejsce nie będzie oddalone od szkoły, więc dzieci w czasie lekcji przyrody będą mogły pójść i edukacyjnie pozwiedzać. Chcielibyśmy przy okazji tego projektu również budki lęgowe dla jeżyków. To co wydawało się niegdyś fanaberią, to w obecnych czasach, gdy komarów jest tak dużo, to jest naturalny sposób na zwalczanie ich. Chcemy prawdopodobnie zrobić trzy budki.dr Zbigniew Binek

Radny Binek uważa, że wciąż takich spotkań radnych z mieszkańcami jest za mało.

Właściwe praktyki, które się wypracuje, jak takie spotkania, to powinny być codziennością. Wtedy naprawdę korzystają na tym głównie mieszkańcy, ale też urzędnicy, którzy są doceniani, bo mieszkańcy widzą, że nie robi nic na złość. A jeżeli nie wie, jaka instalacja ma być zamieszczona, to wybiera z jakiegoś tam katalogu.dr Zbigniew Binek

Rozmowa na 96 FM o budżecie obywatelskim, a także o ekonomii z radnym Zielonej Razem i ekonomistą Uniwersytetu Zielonogórskiego dr. Zbigniewem Binkiem poniżej.

Rozmowa na 96 FM 15-09

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close