ROZMOWA NA 96 FM:

Winobranie 2019 okiem sanepidu

– Nie analizujemy Winobrania w kategoriach ilości rozdanych mandatów, zależy nam na tym, żeby mieszkańcy byli bezpieczni i zadowoleni – mówi Dorota Baranowska, państwowy powiatowy inspektor sanitarny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze.

Podczas tegorocznych obchodów dni miasta sanepid nałożył na stoiska z gastronomią trzy mandaty.

Zostały, moim zdaniem, nałożone słusznie. W ubiegłym roku były nałożone cztery, w tym roku trzy. Nakładamy je naprawdę przy dużych uchybieniach, bo jeżeli kontrolujemy, to staramy się później zrobić ponowną kontrolę i sprawdzić, czy stan się poprawił. Niestety, nasze zastrzeżenia budzą stragany z żywnością, z produktami spożywczymi, z gotową żywnością.Dorota Baranowska, państwowy powiatowy inspektor sanitarny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze

Ukarani zostali przedsiębiorcy, którzy próbowali sprzedać żywność, która nie nadaje się już do spożycia.

Produkty były przeterminowane. W momencie, kiedy sprzedawane były produkty typu wędliny, nie było szyby odgradzającej klienta od produktów. Temperatura przechowywania była nieprawidłowa. Zostało to poprawione. Trzeba też zauważyć, że w tym roku stoisk z produktami żywnościowymi było mniej.Dorota Baranowska, państwowy powiatowy inspektor sanitarny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze

Stoiska z żywnością muszą mieć dostęp do wody i prądu, a także toalet przenośnych. Ich ilość także jest kontrolowana przez sanepid. Cała Rozmowa na 96 FM z Dorotą Baranowską do zobaczenia na radiowym Facebooku oraz na portalu wZielonej.pl.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close