ROZMOWA NA 96 FM:

Skorulski wylicza atuty Zespołu Edukacyjnego, który ma powstać przy ul. Energetyków

Zespół Edukacyjny nr 10 ma wreszcie rozwiązać problemy przepełnionej szkoły na os. Zastalowskim. Szkoła, za bagatela 30 mln zł powstanie przy ul. Energetyków obok ronda Edwarda Jaworskiego.

To istniejący budynek, w którym obecnie są pomieszczenia biurowe. Zalety tego miejsca wyliczał w Rozmowie na 96 FM Jarosław Skorulski, naczelnik wydziału oświaty i spraw społecznych.

Uznaliśmy, że ta lokalizacja w obiekcie, który już istnieje jest świetna. To jest duży teren, mówimy o dwóch budynkach, połączonych łącznikiem. Będzie można rozdzielić część młodszych dla dzieci z klas 1-3 i oddziały przedszkolnych od klasa 4-8. Jest duży teren na budowę sali gimnastycznej, parkingu. Jest bliskość istniejącego już boiska.Jarosław Skorulski

Osiem klas, na każdym poziomie nauczania trzy oddziały, a podstawówka ma być połączona z 6-oddziałowym przedszkolem – tak placówka wygląda w liczbach. Władze miasta podkreślają, że to miejsce jest dobrze skomunikowane, znacznie lepiej niż pierwotna lokalizacja szkoły przy ul. Ludowej. Pierwszy dzwonek w nowej szkole zabrzmi rzecz jasna 1 września, ale 2019 roku. Sporo mówi się również o nowej szkole na os. Czarkowo. Czy jest to realne? Skorulski odpowiada, że dzieci z tamtych okolic miasta są w obwodzie istniejącej szkoły w Przylepie.

Bardzo dobra infrastruktura, budynek wyremontowany. Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie wszyscy chcą dowozić dzieci do Przylepu. Myślę, że nowa szkoła, która powstanie przy rondzie odpowie na zapotrzebowania. Na ten moment nie widzimy potrzeby budowania szkoły na Czarkowie. Aczkolwiek dynamika rozwoju nowych osiedli jest taka, że prorokować, co będzie za kilka lat jest niezwykle trudno.Jarosław Skorulski

Więcej o polityce oświatowej miasta poniżej w całej Rozmowie na 96 FM z Jarosławem Skorulskim.

Rozmowa na 96 FM 19-02

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close