ROZMOWA NA 96 FM:

Potencjalni dawcy szpiku pilnie poszukiwani. W Lubuskiem mamy ich niecałe 3%

Po raz trzeci Stowarzyszenie Rafała Jaszczyńskiego ruszyło z akcją krwiodawstwa połączoną z rejestracją potencjalnych dawców szpiku. Jej pierwsza odsłona odbyła się w I Liceum Ogólnokształcącym. Ogółem organizacja zamierza dotrzeć do ośmiu szkół ponadgimnazjalnych. Chce w ten sposób poszerzyć krąg ludzi, którzy będą mogli pomóc m.in. chorym na białaczkę.

W województwie lubuskim w bazie dawców szpiku jest zarejestrowane niecałe 3% procent osób. Rafał Jaszczyński uważa, że wynika to z medycznych mitów, jakie wciąż krążą w społeczeństwie.

Krążą cały czas mity, że szpik kostny jest pobierany z kręgosłupa, że można wylądować na wózku, że może się to źle skończyć. Zrobiłem akcję „Ulotkomania” w szkołach. Wydrukowaliśmy ponad 17 tysięcy ulotek. Akcja była skierowana stricte do rodziców, ponieważ sami maturzyści mówili, że rodzice nie wiedzą o chodzi i zabraniają im, żeby się rejestrowali. A sprawa jest bardzo prosta – sama rejestracja jeszcze nic nie oznacza.Rafał Jaszczyński

Decyzja o rejestracji musi być jednak przemyślana, ponieważ w każdej chwili możemy otrzymać informację, że nadajemy się na dawcę szpiku.

W dwóch poprzednich edycjach akcji jako potencjalnych dawców szpiku zarejestrowano 400 uczniów. Co ważne, przyniosły one konkretny efekt – w V Liceum Ogólnokształcącym znaleziono „bliźniaka genetycznego”, czyli osobę, która może oddać swój szpik.

Poniżej całość Rozmowy na 96 FM z udziałem Rafała Jaszczyńskiego.

Rozmowa na 96 FM – Rafał Jaszczyński

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close