ROZMOWA NA 96 FM:UCZELNIA:

Polski język się zmienia, niekoniecznie na gorsze. Gdzie szukać wzorców?

Opinie językowe, np. na temat imion i ustalanie zasad ortografii – z tym możemy kojarzyć działalność Rady Języka Polskiego. Jest to instytucja, która funkcjonuje przy prezydium Polskiej Akademii Nauk. Jej zadania wiążą się oczywiście z ochroną polszczyzny. Jednym z przedstawicieli rady jest wykładowca Uniwersytetu Zielonogórskiego – prof. Marian Bugajski.

Choć może się wydawać, że w Radzie Języka Polskiego zasiadają wyłącznie językoznawcy, w rzeczywistości jest nieco inaczej – wyjaśnia profesor.

Tam są także dziennikarze i przedstawiciele innych zawodów, na przykład prawnicy, medycy. Od dawna uczestniczy pan profesor Blikle jako matematyk i informatyk. To szerokie spektrum społeczne, bo chodzi o oddziaływanie Rady Języka Polskiego na społeczeństwo, jeśli można tak górnolotnie powiedzieć.prof. Marian Bugajski

Jako ekspert z dziedziny językoznawstwa profesor Bugajski odpowiedział również na pytanie, kto dzisiaj kształtuje taką polszczyznę, jaką się posługujemy.

Kiedyś wzorem dla języka była literatura. Język czerpał z literatury i mówiliśmy o języku literackim. Dzisiaj on już nie istnieje. Możemy sobie płakać i zastanawiać się nad tym, dlaczego nie istnieje, ale nie ma języka literackiego. Moim zdaniem dzisiaj jest język medialny i to państwo, dziennikarze – to zawsze powtarzam studentom – będziecie decydować o kształcie języka. Wy, dziennikarze, adepci dziennikarstwa, będziecie mieli największy wpływ na język. I tak w rzeczywistości jest. Czasami mówimy, że jest to wpływ negatywny, ale ja mówię o zmianach w języku. Wiele zmian inicjują dziennikarze.prof. Marian Bugajski

Cała wypowiedź profesora Uniwersytetu Zielonogórskiego, również na temat brutalizacji języka i tego, czy możliwa jest rewolucja ortograficzna – na naszym Facebooku.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close