ROZMOWA NA 96 FM:

Morsy muszą zdać egzamin… “z rozsądku”. A potem do wody!

– Wszystko to jest kwestia głowy – namawiają miłośnicy morsowania do tego, by zimą wejść do wody. Cykliczne w Zielonej Górze morsuje klub „Spoko Tato”. Grzegorz Blaut zachęcał do spróbowania tej aktywności w Rozmowie na 96 FM.

Wciąż ich przybywa, ale wciąż są tacy, którzy patrzą na nich z uznaniem i niedowierzaniem. Klub morsów „Spoko Tato” spotyka się na kąpielisku w Ochli. I tak do wody wchodzą kilkuletnie dzieci, jak i seniorzy.

Trzeba zdać egzamin “z rozsądku” i podejść do tego z głową. To jedyny wymóg. A tak całkiem na serio, to żadnych ograniczeń nie ma. Oprócz poważnych wad serca i zakrzepicy żył. Wtedy też można, ale trzeba to robić troszkę inaczej. Trzeba mieć wiedzę, żeby robić to bezpiecznie. Najmłodszy morsik czy też “foczka”, która zaczęła z nami morsować, to dziewczynka, która ma 2,5 roczku. Najstarszy mors to pewnie ok. 70-80 lat.Grzegorz Blaut, Spoko Tato

Grzegorz Blaut, założyciel klubu „Spoko Tato” zaapelował, by nie sugerować się letnimi próbami kąpieli nad polskim morzem. Wejście morsów do wody poprzedza bowiem solidna rozgrzewka.

Zimą doprowadzamy nasze ciało do głębokiego dotlenienia i rozgrzania. Takie nagrzane ciało, po wejściu do wody, odczuje zimno, puls skoczy, oddech przyspieszy, ale to wszystko do minuty się unormuje. Fizycznie nie ma możliwości, żeby w ciągu 2 sekund w wodzie oddać całe ciepło, które rzetelnie wypracowaliśmy. Cała filozofia polega na tym, żeby do tej wody wejść, być tyle czasu, żeby zdążyć wyjść, wytrzeć się, ubrać się i nie zmarznąć.Grzegorz Blaut, Spoko Tato

Klub Spoko Tato spotyka się nie tylko na morsowaniu. Więcej o ich działalności w całej Rozmowie na 96 FM na portalu wZielonej.pl i na Facebooku.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

SKOMENTUJ ARTYKUŁ

Tagi
Zobacz więcej
Back to top button
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close