ROZMOWA NA 96 FM:

Gryko o terenie Zastalu: to nie jest kwestia na za rok czy za dwa

– Jest to jakaś idée fixe, o której trzeba rozmawiać – mówi o wykorzystaniu terenów Zastalu Filip Gryko. Radny Zielonej Razem kreślił scenariusze możliwe dla tego miejsca w sercu Zielonej Góry.

Wczoraj radni podnieśli ręce za przystąpieniem do zmiany studium zagospodarowania terenu Zastalu, jednocześnie zapraszając do dyskusji na temat przeznaczenia tego miejsca. Budownictwo wielorodzinne, galeria, a może jedno i drugie? Co mogłoby powstać na terenie parku przemysłowego, który w sumie ma 32 ha? Możliwości jest mnóstwo, choć nie brakuje też oponentów budowlanych wizji.

To nie jest kwestia na za rok, za dwa, za 5 czy za 10 lat. Patrzymy bardziej długofalowo. Te 32 ha, jak ktoś spojrzy, nawet jakbyśmy 10 ha oddali pod galerię, to pozostaje ponad 20 ha na zabudowę. Taki areał zabudowuje się w kilka, do kilkunastu lat, jeżeli chodzi o budownictwo wielorodzinne.Filip Gryko, radny Zielonej Razem

Realizacja takich wizji, jak nowe centrum handlowo-usługowe czy budownictwo mieszkaniowe wiązałoby się też ze sporymi inwestycjami w nowe rozwiązania komunikacyjne. O nich także mówił Gryko w Rozmowie na 96 FM.

Mamy pomysł na rondo przy ulicach Towarowej i Sulechowskiej. Jest też ulica, która jest dziś ślepa, przedłuża ulicę Ludową i wbija się do Batorego. Ją przecinają tory, ale możliwość nadbudowy czy tunelu. W studium zabezpieczona jest estakada nad Doliną Gęśnika i ewentualne połączenie z ul. Rzeźniczaka i Trasą Północną.Filip Gryko, radny Zielonej Razem

Więcej o tym w Rozmowie na 96 FM poniżej.

Rozmowa na 96 FM 27-02

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close