LUBUSKIE:

Smacznie, zdrowo i naturalnie w Lubuskiem

Na rosnącą popularność zdrowej żywności w regionie wpływa Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Z unijnych dofinansowań wspierane są dobre pomysły na rozwój produkcji zdrowej żywności. Lubuszanie chętnie korzystają z tej pomocy, dzięki czemu wybór zdrowych produktów w naszym regionie jest coraz większy. Przeczytaj, jak możesz skorzystać z PROW.

Jakie produkty naturalne znajdziemy w Lubuskiem? Na obiad rolada słubicka albo szyneczka, do picia wino lub lokalne piwo, a na deser lody z Doliny Noteci – tak mógłby wyglądać typowy lubuski obiad. Ale tradycyjnych, lokalnych produktów w naszym regionie powstaje o wiele więcej. Powiększa się ich liczba na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych, a niemal wszystkie promujemy za granicą.

– Szczególnie Niemcy doceniają walory smakowe naszych produktów – mówi Stanisław Tomczyszyn, członek Zarządu Województwa Lubuskiego, odpowiedzialny za Program Rozwoju Obszarów Wiejskich. Zachęca Lubuszan do spożywania naszych produktów i dodaje, że sekret i potencjał naturalnej żywności lubuskiego tkwi w jej różnorodności: nasze smaki to wypadkowa kuchni z Ukrainy, Podola, Białorusi, Polesia, Wielkopolski, Niemiec…

Stanisław Tomczyszyn o produktach regionalnych

Naturalne, regionalne produkty to nie tylko kwestia mody i smaku, ale przede wszystkim zdrowia. Specjalistka zdrowej żywności z Zielonej Góry, Marlena Neryng, zachęca do spożywania tego, co naturalne:

Marlena Neryng

W Lubuskiem możemy zjeść schab tradycyjny słubicki Grażyny Dereń, Kiełbasę Żarską, kapustę kwaszoną nadnotecką, papierówki w syropie, jabłka odmiany Landsberskiej… Jeśli chodzi o produkty  piekarnicze mamy znakomity strudel (struclę), paskę bukowińską, chleb starowiejski, chleb domowy na zakwasie, chleb z dodatkiem nasion lnu. Każdy Lubuszanin zna z pewnością miody naszego regionu, ale warto spróbować również miodu pitnego, piwa wschowskiego, jarzębiaka na winiaku.

W upalne dni śmiało możemy sięgać po soki. Martyna Neryng podkreśla, że to właśnie te naturalne są najlepsze:

Marlena Neryng o zdrowych sokach

Naturalnie mętne soki produkowane są w Solnikach. Sprawdź, gdzie możesz je kupić.

Coraz większymi krokami zbliża się Winobranie, na którym po raz pierwszy w historii będziemy mieć regionalne „Wino Winobraniowe” – tym historycznym trunkiem będzie Cuvee Słoneczne z winiarni Saint Vincent w Borowie Wielkim. To wino białe wytrawne – ale najważniejsze jest to, że nasze, lubuskie. Bo regionalne produkty nie tylko wypada znać, ale po prostu warto.

 

Autor: kr

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00