LUBUSKIE:

Przepis na udane wakacje? Lasy, ścieżki rowerowe i labirynt kanałów w Spreewaldzie

Kraina położona za naszą zachodnią granicą, w Brandenburgii – Spreewald – ma sporo do zaoferowania turystom z województwa lubuskiego. W tamtejszym gąszczu lasów i kanałów rzeki Sprewy znajdą się atrakcje dla miłośników podróży zarówno szlakiem lądowym, jak i wodnym.

Od 1991 roku Spreewald ma status Rezerwatu Biosfery UNESCO. O tym, na czym polega jego wyjątkowość, mówi Jolanta Imbierska, koordynator Polsko-Niemieckiego Centrum Promocji i Informacji Turystycznej.

Kraina kanałów rzeki Sprewy to olbrzymi labirynt, liczący sobie 350 kanałów o łącznej długości prawie 2 tysięcy kilometrów. W języku serbołużyckim ten region został nazwany Błotami. Jeżeli chodzi o turystykę wodną, to możemy tu skorzystać z oferty pływania łodziami płaskodennymi.Jolanta Imbierska

Po kanałach możemy również popływać kajakami. Przy okazji zwiedzamy wysokopienny las. Dostępne są również deski do wiosłowania na stojąco.

Z kolei szlaki rowerowe na terenie Spreewaldu to m.in. trasa księcia Pücklera o długości 500 kilometrów czy najdłuższy szlak rowerowy Brandenburgii – Tour Brandenburg, który liczy ponad 1000 kilometrów.

Przy podziwianiu Spreewaldu warto też zapoznać się z tamtejszą kulturą ludową. W trakcie festynu w miejscowości Burg, 26 sierpnia, do obejrzenia będą regionalne stroje.

W dawnych czasach kobiece stroje składały się z siedmiu sukni, teraz – z trzech. Pod sukniami są krótkie spodnie, po polsku nazywane rybaczkami. Na to nachodzą właśnie suknie i biała halka. Do tego – szal o dowolnym motywie, który odzwierciedla ten region. Dochodzi jeszcze kokarda. Na końcu mamy nakrycie głowy nasuwane na włosy i uszy.Magdalena Lange, Polsko-Niemieckie Centrum Promocji i Informacji Turystycznej w Cottbus

Spreewald oferuje poza tym różnorodną kuchnię. Region słynie m.in. z oleju lnianego, upraw ogórków, ziół i ryb.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close