LUBUSKIE:

Obrady sejmowej komisji cyfryzacji w Zielonej Górze. Rozmowy o nowoczesnych technologiach i poprawie wyników Lubuskiego

Cel województwa: nie być dłużej naukowo-badawczą pustynią. Brak tego rodzaju instytucji to słaby punkt regionu. Między innymi o tym, jak poprawić tę sytuację, debatowała Sejmowa Komisja Cyfryzacji, Innowacyjności i Nowoczesnych Technologii.

W skład komisji wchodzi 18 posłów, a przewodniczy jej parlamentarzysta z Lubuskiego, Paweł Pudłowski z ugrupowania Nowoczesna. Wybór Zielonej Góry na miejsce obrad posłów uzasadnił chęcią ukazania gospodarczego potencjału regionu. Jego zdaniem opinia, że województwo pozostaje w tyle, jest przesadzona.

Paweł Pudłowski

Według danych Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości Lubuskie znajduje się w grupie regionów, które złożyły najmniej wniosków o dotacje na innowacyjne projekty. Ponadto żaden z czterech wniosków nie został zatwierdzony.

Prorektor Uniwersytetu Zielonogórskiego ds. rozwoju, prof. Andrzej Pieczyński, widzi szansę na wypełnienie gospodarczej luki w uzyskaniu statusu jednostki naukowo-badawczej przez Park Naukowo-Technologiczny w Nowym Kisielinie.

prof. Andrzej Pieczyński

Drugiego dnia obrad, 12 października członkowie sejmowej komisji cyfryzacji będą rozmawiać z lubuskimi przedsiębiorcami. Firmy będą mogły zapytać m.in. o możliwość uproszczenia procedury przyznawania środków z PARP bądź Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Spotkanie odbędzie się w Parku Naukowo-Technologicznym w Nowym Kisielinie.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close