LUBUSKIE:

Lubuskie inspiruje i smakuje. Finał konkursu na najlepsze produkty i potrawy

Województwo lubuskie może chwalić się wieloma specjałami. Na liście produktów tradycyjnych widnieją 64 produkty, m.in. żur z ziołami, paska bukowińska i chleb z nasionami lnu. Odkrywaniu lokalnej kuchni służy też konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

Na szczeblu wojewódzkim organizuje go Urząd Marszałkowski. W konkursie oceniane będą produkty żywnościowe i potrawy regionalne wytwarzane tradycyjnymi metodami, związane z konkretnym obszarem geograficznym oraz takie, które mają szczególne właściwości wynikające z warunków w regionie. Przysmaki zaprezentują koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rolno-spożywcze i indywidualni producenci.

Rozstrzygnięcie regionalnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 20 sierpnia w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze o godzinie 11:00. Nagrody będą przyznane w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty, w szczególności roślinne łączone ze zwierzęcymi.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close