Mamy wiele produktów regionalnych, którymi mogą się pochwalić różne miejscowości. Województwo lubuskie przystąpi więc do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Będziemy jedenastym regionem w Polsce i czterdziestym siódmym w Europie, który znajdzie się w tym gronie.
Skąd decyzja o przyłączeniu się do sieci? To odpowiedź na oczekiwania gospodarstw rolnych i restauracji w województwie – wyjaśnia wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Mamy liczne zapytania i zgłoszenia gospodarstw rolnych, ale również przede wszystkim dobrych restauracji w naszym województwie, które chcą wykorzystać produkty na liście Ministra Rolnictwa, ale również te, które są wytwarzane metodą tradycyjną. Po to, żeby móc z tych produktów przygotowywać potrawy, które będą podawane gościom. Dzisiejszą wizytą pana Niclasa rozpoczniemy proces dochodzenia do tego, żebyśmy byli pełnoprawnym członkiem sieci dziedzictwa kulinarnego.<span class="su-quote-cite">Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego</span>
Mowa o Niclasie Fjellstromie, europejskim koordynatorze Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Przyjechał ze Szwecji do regionu lubuskiego, by przeprowadzić szkolenie. Opowie, jakie warunki muszą spełnić restauracje, by stać się częścią kulinarnej sieci.
Sytuacja związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa nie jest dobra, ale trochę nam pomaga. Podkreśla wagę, jaką powinniśmy przywiązywać do lokalnych produktów i lokalnych producentów żywności. I że możemy serwować zarówno swoim gościom, jak i lokalnej społeczności lokalne produkty. Temu właśnie służy działalność, jaką prowadzimy przez Europejską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego.<span class="su-quote-cite">Niclas Fjellstrom</span>
Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego będą mogły dołączyć lubuskie restauracje. Najpierw zostanie powołana komisja, która będzie sprawdzać, czy bazą dań w menu są produkty regionalne. Lokale, które spełnią ten warunek, otrzymają prawo do wykorzystywania znaku sieci.
Jeżeli chodzi o Europejską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, jest strona internetowa, gdzie wszystkie podmioty ze wszystkich krajów i regionów są zamieszczone. Ale my także zamierzamy mocno promować te gospodarstwa poprzez publikacje, ulotki informacyjne. Chcemy, żeby Lubuszanie mieli ułatwiony, prosty dostęp do wysokiej jakości produktów. A ten znak pozwoli im odnaleźć te produkty.<span class="su-quote-cite">Arkadiusz Dąbrowski, dyrektor Departamentu Programu Rozwojów Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego</span>
Symbolem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest czapka kucharska i sztućce z podpisem „Culinary Heritage”.