LUBUSKIE:

Jest apetyt na wygraną? Możesz zgłosić swój produkt do konkursu!

Dziedzictwo województwa lubuskiego to nie tylko historia i zabytki. Nie zapominajmy również o części naszej kultury i tradycji – regionalnych potrawach. Na liście produktów tradycyjnych województwa lubuskiego znajdują się sery kozie, mięsa i wędliny, ryby czy wypieki. Dania, którymi może pochwalić się region, również są nagradzane.

Po raz dziewiętnasty odbywa się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Producenci żywności uczestniczą w nim na dwóch etapach – wojewódzkim i ogólnopolskim. Mają szansę otrzymać nagrodę „Perła”. W ubiegłym roku było ich pięć, a zdobyli je między innymi:

Jarosław Szlachetko z małżonką wylansowali salceson, który otrzymał „Perłę”. Ryba dymiona – Małgorzata i Grzegorz Koza, wytrawny mus z sera zwarowego z serwatki – Lubuska Spiżarnia, Adam Mocny i Marcin Wojnowski. Muszę państwu powiedzieć, że na tle szesnastu województw pięć nagród to było sporo. Duże województwa niejednokrotnie miały jedną bądź dwie, nieraz zdarzały się ze trzy.Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego

Producenci mogą zgłaszać swoje wyroby do konkursu do 12 lipca. Chodzi zarówno o produkty, jak i potrawy. Za organizację wojewódzkiego etapu konkursu odpowiada urząd marszałkowski. Regionalny finał konkursu odbędzie się 31 sierpnia w Otyniu, w trakcie święta plonów powiatu nowosolskiego.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close