LUBUSKIE:ZIELONA GÓRA:

Francuskie specjały na stołach Pałacu Książęcego w Zatoniu [WIDEO]

Jakie desery jadała księżna Dorota? Można było się tego dowiedzieć, a nawet posmakować, podczas kulinarnego wieczoru w Pałacu Książęcym w Zatoniu. Na smakowite spotkanie zaprosiła Fundacja „Ogrody Kultury”.

Słodkie specjały, rodem z XIX wieku, przygotowano na podstawie historycznych jadłospisów. Dr Zbigniew Bujkiewicz dotarł do nich w dokumentacji Archiwum Państwowego.

Cenne z tego względu, że prezentują obraz sztuki kulinarnej i sztuki podawania potraw na dworze książęcym.

Pierwszy jadłospis związany jest z wizytą króla Fryderyka Wilhelma IV w Żaganiu. Miało to miejsce w 1851 roku. Potrawy z drugiego jadłospisu podano natomiast w trakcie wizyty cesarza Wilhelma I.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00
X

Zgłoszenie błędu w tekście

Zaznaczony tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów: