LUBUSKIE:

Ciężka przeprawa przez Odrę? Za 3 lata w Milsku się to zmieni

Największa inwestycja na Odrze od czasów II wojny światowej – most w Milsku – wciąż w planach. Przeprawa jest nadal projektowana, a prace budowlane powinny się zacząć na początku przyszłego roku. Wydano już decyzję w sprawie parametrów mostu, m.in. jego wysokości.

Oczekiwaliśmy na nowy poziom WWŻ-ki (Wielkiej Wody Żeglownej – przyp. red.) związany z budową stopni planowanych na Odrze, a także na minimalny prześwit nad Wielką Wodą Żeglowną, który ostatecznie został ustalony na 5,25, czyli tak jak pierwotnie zakładaliśmy. We wrześniu wykonawca planuje złożyć wniosek o ZRID, czyli zezwolenie na realizację inwestycji drogowej. Mamy nadzieję, że w styczniu bądź lutym uzyskamy taką decyzję i wykonawca będzie mógł wejść na plac budowy, by rozpocząć zadanie.Paweł Tonder, dyrektor Zarządu Dróg Wojewódzkich w Zielonej Górze

Obiekt będzie miał długość 380 metrów, a jego wykonawcą będzie firma Mota-Engil Central Europe. Most połączy Zieloną Górę ze Wschową, uniezależni też Lubuszan od kursów promu na Odrze – będą mogli podróżować bez względu na warunki pogodowe. Skróci tez czas przejazdu z przejść granicznych w kierunku Wschowy, Leszna i wschodniej granicy.

Obiekt będzie usytuowany w dół rzeki, mniej więcej około kilometra. Nie będzie to to samo miejsce, gdzie jest przeprawa promowa, ponieważ przy okazji mostu budujemy też 9 kilometrów drogi dojazdowej. Będzie ona obejściem Łazu, Zaboru, potem wchodzimy w teren dziewiczy i wychodzimy przed Bojadłami.Paweł Tonder

Przeprawą w Milsku, jak przewiduje Zarząd Dróg Wojewódzkich, przejedziemy w marcu 2021 roku. Inwestycja jest warta 73 miliony złotych.

Poza tym ZDW ma w planach inwestycję na promie w Pomorsku. Więcej w powyższym materiale.

Jeśli znajdziesz błąd, zaznacz go i wciśnij Ctrl+Enter.

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close