LUBUSKIE:

Apetyczny weekend w Lubuskim Centrum Winiarstwa. Będzie mowa o winie i regionalnych daniach

W Zaborze zasmakujemy w wiedzy o produkcji wina i poznamy najlepszą potrawę regionalną. Na terenie Lubuskiego Centrum Winiarstwa odbędzie się lubuski finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz warsztaty winiarskie.

Konkurs został zorganizowany po raz szesnasty przez Polską Izbę Produktu Regionalnego. W Lubuskiem przeprowadził go Urząd Marszałkowski. Oprócz nagród ufundowanych przez marszałek Elżbietę Polak regionalne potrawy i produkty żywnościowe będą mogły zdobyć wyróżnienie honorowe „Perła 2016”.

Po rozstrzygnięciu konkursu Zabór przejmą lubuscy winiarze. Opowiedzą zainteresowanym, jak założyć winnicę, pielęgnować ją, a później wyprodukować dobre wino.

Finał lubuskiej części konkursu na potrawę regionalną odbędzie się 6 sierpnia od godziny 10:00, a zajęcia z winiarzami – 7 sierpnia od 10:00 do 14:00. Każdy z wykładów potrwa 90 minut. Wstęp jest wolny, jednak liczba uczestników – ograniczona.

 

Program warsztatów winiarskich w Zaborze:

Godzina 10.00 – Podstawowe zasady sommelierstwa
Godzina 12.00 – Podstawy produkcji wina
Godzina 14.00 – Podstawy uprawy winorośli
Czas jednego wykładu ok. 90 minut ( 2 x 45 minut )

Tagi
Zobacz więcej

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close
Close
X

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close