POLSKA I ŚWIAT:

MURDER King

Aż jedna czwarta próbek zbadanych przez kontrolerów nie spełniała norm jakościowych. Najczęściej stosowaną przez bary metodą jest zamienianie droższych produktów na tańsze. np. zamienianie sera żółtego w pizzy na produkt seropodobny z aromatem, bekonu na wędzonkę, czy anchois na śledzie.

Kontrolerzy trafili nawet na taką pizzę, w której nie zgadzał się ani jeden składnik. Notorycznie zdarzają się też za małe porcje i takie, w których jest za mało tych najważniejszych składników, na przykład pierogi z mięsem, gdzie tego mięsa jest nie połowa, a jedna czwarta, czy fasolka po bretońsku, gdzie mięso stanowiło zaledwie 7% porcji. Sporo produktów jest też przeterminowanych. Najbardziej spektakularnym przykładem jest kebab, do którego mięso przyjechało do baru już tydzień po upływie terminu ważności. Drodzy studenci, uważajcie, co zamawiacie!

Autor: Mateusz Kasperczyk

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00