ARTYKUŁ SPONSOROWANYPOLSKA I ŚWIAT:

Kompostownia – jak pozyskiwać ekologiczne nawozy

Ekologiczne nawozy są bezpieczne dla środowiska, zwierząt i ludzi. Poprawiają siłę rodną gleby i podnoszą jakość plonów. Kompost, obornik i nawozy zielone sprawiają, że żywność jest wolna od chemicznych dodatków, zdrowsza i smaczniejsza.

Kompost – nawóz zawierający łatwo przyswajalne formy materii organicznej

Kompost to nawóz otrzymywany głównie z resztek żywności i odpadków roślin. Można wyprodukować go samodzielnie na pryzmie lub w kompostowniku bądź zakupić gotowy biomateriał.

Firmą, która zajmuje się otrzymywaniem kompostu z odpadów komunalnych jest, np. Ziemia Polska kompostowania. Kompost jest wartościowy dla gleby. Poprawia jej stosunki powietrzno-wodne i dostarcza do warstw ziemi materię organiczną, która podnosi żyzność podłoża. Najlepiej stosować go na przekopaną ziemię bezpośrednio przed siewem lub zasadzeniem roślin. Kompost jest bezpieczny dla owoców, warzyw, krzewów i roślin ozdobnych.

Obornik – podstawowy nawóz wykorzystywany w gospodarstwach ekologicznych

Obornik jest naturalnym nawozem, który poprawia strukturę ziemi. Po jego zastosowaniu lekka gleba staje się bardziej zwięzła, a podłoże o ciężkiej i zbitej strukturze zostaje rozluźnione i jest bardziej przepuszczalne. Organiczny nawóz otrzymywany jest ze ściółki i odchodów zwierząt w gospodarstwach. W sklepach ogrodniczych można też zakupić gotowy nawóz w postaci suszonej lub granulowanej. Obornik dostarcza do warstw ziemi niezbędne składniki mineralne – potas, azot i fosfor oraz masę organiczną. Stosowany jest najczęściej jesienią lub wiosną. Po ułożeniu obornika, trzeba płytko przekopać go z ziemią, aby zapobiec utratom azotu i innych składników pokarmowych.

Nawozy zielone – żywa ściółka otrzymana z roślin

Nawozy zielone pozyskiwane są z roślin, które wytwarzają zieloną biomasę, szybko wzrastają i są odporne na ataki szkodników. Do grupy tej należą, np.

  • łubin żółty,
  • peluszka,
  • gorczyca biała,
  • wyka,
  • słonecznik,
  • saradela.

Zasiane na przełomie lipca i sierpnia i przekopane lub przeorane jesienią rośliny na nawozy zielone zwiększają żyzność i poprawiają siłę rodną ziemi. Żywa ściółka zapobiega przesuszeniu i nadmiernym stratom wilgoci z gleby i jest schronieniem dla organizmów glebowych. Przeorane nawozami sztucznymi podłoże, sprzyja rozwojowi każdego gatunku roślin.

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00