Fermentacja

Kiszenie i fermentacja przeżywają swój renesans. My znamy kiszone ogórki, kapustę i buraki. A kisić można prawie wszystko. Konserwacja żywności poprzez fermentację przedłuża trwałość i to bez udziału sztucznych czy szkodliwych substancji chemicznych.Przedłużenie trwałości produktów spożywczych za pomocą fermentacji, nie tylko je utrwala, ale także nadaje nowy, ciekawy smak oraz cenne wartości odżywcze. Warto więc samodzielnie przygotowywać swoje kiszonki.

Ponadto kiszonki to samo zdrowie:
– to naturalne probiotyki
– poprawiają odporność
– ułatwiają trawienie
– są skutecznym wsparcie przy kuracjach antybiotykowych, po rozstroju żołądka
– ułatwiają przyswajalność wielu składników odżywczych
– odchudzają
– poprawiają nastrój
– upiększają
– smakują!

Warsztat prowadzi Arkadiusz Dziakowski
Warsztat rozpoczniemy degustacją różnych kiszonek warzywnych przygotowanych wg. różnych technik

Podczas warsztatu dowiecie się :
– co i jak kisić, jak przechowywać kiszonki
– o zdrowotnych właściwościach produktów fermentowanych
– o różnych technikach fermentacji (solanka, w soku własnym, pasta, inne startery)
– dlaczego warto fermentować zboża, orzechy i rośliny strączkowe

PROGRAM:
Kimchi polskie z ogórków melisy i tabasco
Kiszony por na ostro
kiszony seler
kiszone rzodkiewki w maślance
fermentacja na słodko Gruszka
kiszona kasza ( zakwas na chleb albo żurek)
*** każdy z uczestników przygotuje na wynos słoiki warzyw do kiszenia o pojemności 900 ml

CENA 220 zł / od osoby

* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218

Close
Close
X

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informcji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close