październik, 2021

pią29paź10:0014:00Estetyczna i nowoczesna aranżacja talerza10:00 - 14:00 Studio Kulinarne Look&CookRodzaj imprezy:Impreza

Opis

Maciek Siąkowski prowadzi szkolenie:

Estetyczna i nowoczesna aranżacja talerza
czyli kompendium wiedzy o prezentacji dań w wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych

Znany w zawodowym środowisku ze swojego zapału, pracowitości i talentu. Posiada nietuzinkowy styl, dzięki czemu tworzy dania zapadające w serca i którymi zdobył wiernych fanów swoich kulinarnych umiejętności. Jako sous chef w restauracji Senses współtworzył sukces zdobycia gwiazdki Michelin, oraz już jako szef kuchni zdobył 3 czapki Gault & Millau w restauracji Ole. Korzystając ze zdobytej wiedzy i doświadczenia, prowadzi liczne szkolenia i pokazy kulinarne gdzie z łatwością i entuzjazmem dzieli się swoją niespotykaną wiedzą. Obecnie tworzy własny projekt ekskluzywnych, prywatnych kolacji, oddając restauracyjne doświadczenie i standard w warunkach domowego zacisza.

Wprowadzenie

-różnorodność na talerzu – różnorodność kolorów i kształtów

-konstruowanie dań – smaki, konsystencje i temperatury

-różne rodzaje prezentacji dań

-dobór „jakości wizualnej” dań do poziomu i typu lokalu

-Część praktyczna – przygotowywanie dań / praca w grupie (wybór dowolnego talerza – różnorodność finalnych dań)

-proste dekoracje do dań – tuille i chipsy

-wykorzystanie nowoczesnych technik – sosy z syfonu, płynne żele etc.

-układanie przestrzenne i dobór talerza– jak sprawić, żeby dania wyglądały na bardziej „wypukłe i przestrzenne”

-kroki do stworzenia talerza: mis en place, „spód” talerza, główny element, dodatki, zioła i sos

-zupy – serwowanie z dzbanków

-układanie składników: czyli co i do czego pasuje

-nie werbalne przekazanie gościowi informacji: jak jeść nasze danie?

-podsumowanie

Osiągnięcia:

07.2009 – 12.2011 – restauracja Revelo – Chef de Partie
03.2012 – 05.2012 – restauracja Atelier Amaro*
08.2012 – 06.2013 – zastępca szefa kuchni restauracji Sowa &przyjaciele
03.2014-05.2016 – zastępca szefa kuchni restauracji Senses (1*Michelin, 4 czapki G&M)
2016 – staż w 3-gwiazdkowej restauracji Azurmendi w Hiszpanii
09.2016 – 12.2016 – restauracja Sosharu Londyn
06.2017 – 06.2018 – szef kuchni Ole restaurant & cocktail bar (3 czapki
Gault & Millau)
05.2019 – 12.2019 – szef kuchni restauracji Niewinni Czarodzieje 2.0
07.2018 – obecnie – własna działaność doradcza i szkoleniowa

Szkolenie dla hoteli Sheraton, Intercontinental, oraz Holiday Inn z zakresu używania SousVide, oraz kuchni molekularnej szkolenie dla firmy Bidfood z zakresu komponowania i przygotowywania dań z użyciem nowoczesnych technik i metod prowadzenie doradztwa kulinarnego, m.in. w zakresie przygotowywania do
konkursów i prezentacji doradztwo kulinarne dla największych polskich firm gastronomicznych
– Provana, Tomgast, Morning
doradztwo kulinarne firm dystrybuujących urządzenia i produkty dla gastronomii w Polsce ( m.in. PolyScience, Sollegras, Sosa)

Przygotowywanie kolacji z pokazami w eksluzywnych lokalizacjach, jak
Cosmopolitan czy Złota 44

https://www.facebook.com/events/218769203555058/

Czas

(Piątek) 10:00 - 14:00

Lokalizacja

Studio Kulinarne Look&Cook

Studio Kulinarne Look&Cook

Back to top button
0:00
0:00
X