luty, 2022

czw10lut16:0021:00Domowa piekarnia16:00 - 21:00 Studio Kulinarne Look&CookRodzaj imprezy:Impreza

Opis

Zdrowy, chrupiący chleb w Twoim domu to na prawdę możliwe. Wystarczy trochę chęci i determinacji, a przestaniesz kupować chleb nafaszerowany sztucznymi dodatkami i konserwantami.
Gdybyś chciał się nauczyć upiec swój własny chleb we własnym domu to zapraszamy!!!
Nasza kuchnia zamieni się w małą piekarnie Tartine ( kup książkę TARTINE BREAD ) Tajemnicą Tartine jest autorska metoda przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona,
Na warsztatach całą swoją wiedzę przekaże Piotr Dutko @SePieke
Ostrzegamy…to UZALEŻNIA😉

Plan szkolenia:
-wyprowadzenie zakwasu pszennego od podstaw – omówienie
– wyprowadzenie kwasu pszennego ze sfermentowanego soku owocowego – omówienie
– co to jest zakwas,
– omówienie walorów zdrowotnych chleba na zakwasie,
– proces powstawania chleba bochenkowego pszennego, omówienie poszczególnych jego etapów i
ich znaczenia,
– procenty piekarnicze,
– przedstawienie i omówienie aplikacji, która pomaga w stworzeniu w bardzo prosty sposób dowolnego przepisu,
– przedstawienie wzoru, który ułatwia dopasowanie temperatury wody,
– jak rozpoznać dojrzały zakwas/zaczyn
– składniki mąki z punktu widzenia technologii piekarstwa – opis w pigułce
– skrobia – właściwości i wpływa na jakość pieczywa
– właściwości glutenu i jego jakość
– każdy z uczestników, natnie i wypiecze chleby wcześniej przygotowane
– wspólnie przejdziemy przez każdy etap produkcji chleba bochenkowego na zakwasie, fermentoliza, dodanie soli,
wyrobienie, składania, wstępne formowanie, końcowe formowanie,
– chleby przez siebie zrobione w czasie warsztatu zabiorą Państwo do domu w foremkach do własnego wypieku.

https://www.facebook.com/events/927518384819032/

Czas

(Czwartek) 16:00 - 21:00

Lokalizacja

Studio Kulinarne Look&Cook

Studio Kulinarne Look&Cook

Back to top button
0:00
0:00
X